DANI EVROPSKE BAŠTINE U BAJFORDOVOJ ŠUMI

U okviru Dana evropke baštine, danas je u „Bajfordovoj šumi“ na Banjici održano predavanje o ovom spomeniku prirode.

Snežana Antonijević iz Službe za zaštićena prirodna dobra  JKP „Zelenilo Beograd“  rekla je da je „Bajfordova šuma“ porglašena zaštićenim područijem radi zaštite i očuvanja prirodnih i estetsko- ambijetalnih vrednosti šumskog kompleksa.

„Vegetacija je bujna, najzastupljenije drveće su javor, hrast lužnjak, topola i bagrem, drugi sprat vegetacije čine glog, bagrem, grab, jasen, orah, zova i leska, a od prizemne flore najviše je bršljana, gljiva i mahovine“, rekla  je Snežana Antonijević.

Ona je napomenula i da su lasica, krtica, veverica i šumski miš među najčešćim sisarima koji nastanjuju Šumu.

Ornitolog Željko Stanimirović predstavio je ornitofaunu „Bajfordove šume“.

Rekaviši da ova šuma ima veliku biološku vrednost, povoljan geografski položaj, bogatu floru i faunu, naglasio je da je ona stanište je za oko 70 vrsta ptica stanarica i selica.

„Oko 35 vrsta ptica se ovde gnezdi ili povremeno borave u krošnjama visokog drveća, šiblja i zeljastog bilja, među njima su zelena žuna, mali slavuj, šumska sova i veliki detlić“, rekao  je Željko Stanimirović.

„Bajfordova šuma“ se prostire na preko 40 hektara, svrstava se u zaštićeno područje treće kategorije, a naziv je dobila po režiseru, scenaristi i glumcu Timotiju Džonu Bajfordu, koji je bio glavi inicijator stavljanja šume na Banjici pod zaštitu.

Podelite vest: