ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ У БАЈФОРДОВОЈ ШУМИ

У оквиру Дана европке баштине, данас је у „Бајфордовој шуми“ на Бањици одржано предавање о овом споменику природе.

Снежана Антонијевић из Службе за заштићена природна добра  ЈКП „Зеленило Београд“  рекла је да је „Бајфордова шума“ порглашена заштићеним подручијем ради заштите и очувања природних и естетско- амбијеталних вредности шумског комплекса.

„Вегетација је бујна, најзаступљеније дрвеће су јавор, храст лужњак, топола и багрем, други спрат вегетације чине глог, багрем, граб, јасен, орах, зова и леска, а од приземне флоре највише је бршљана, гљива и маховине“, рекла  је Снежана Антонијевић.

Она је напоменула и да су ласица, кртица, веверица и шумски миш међу најчешћим сисарима који настањују Шуму.

Орнитолог Жељко Станимировић представио је орнитофауну „Бајфордове шуме“.

Рекавиши да ова шума има велику биолошку вредност, повољан географски положај, богату флору и фауну, нагласио је да је она станиште је за око 70 врста птица станарица и селица.

„Око 35 врста птица се овде гнезди или повремено бораве у крошњама високог дрвећа, шибља и зељастог биља, међу њима су зелена жуна, мали славуј, шумска сова и велики детлић“, рекао  је Жељко Станимировић.

„Бајфордова шума“ се простире на преко 40 хектара, сврстава се у заштићено подручје треће категорије, а назив је добила по режисеру, сценаристи и глумцу Тимотију Џону Бајфорду, који је био глави иницијатор стављања шуме на Бањици под заштиту.

Поделите вест: