IZLET NA AVALI POVODOM DANA EVROPSKE BAŠTINE

U okviru manifestacije „Dani evropske baštine“, danas je grupa zainteresovanih građana obišla rudnik na Avali „Crveni breg“, izložbu JP „Emisiona tehnika i veze“ i Avalski toranj.

Ispred Gradske opštine Voždovac, koja je organizator izleta, prisutne je poveo u obilazak Vuk Mirčetić, savetnik predsednika i koordinator manifestacije. On je pozdravio i pozvao sve građane da se odazovu i u narednim aktivnostima koje će Opština organizovati.

Na početku dana, profesor Nebojša Videnović je u izložbenoj prostoriji održao zanimljivo predavanje o nastanku i radu rudnika olova, cinka i srebra „Crveni breg“. Prisutni su saznali, između ostalog, da se poslednja eksploatacija ruda vršila sve do 1953. godine, kada rudnik prestaje sa proizvodnjom, i počinje da se koristi za nastavu Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu.

U nastavku izleta, građani su obišli toranj na Avali i posetili izložbu JP „Emisiona tehnika i veze“.

Akcija je sprovedena zahvaljujući pomoći: Rudarsko – geološkog fakulteta, JP „Emisiona tehnika i veze“ i JKP „Gradsko saobraćajno preduzeće Beograd“.

Zbog velikog interesovanja građana, GO Voždovac je i drugog dana – 23. septembra 2015. godine organizovala još jedan izlet sa istim sadržajima.

Posetioci su imali priliku da prošetaju oknima rudnika “Crveni breg”, upoznaju se sa funkcionisanjem JP “Emisiona tehnika i veze”, kao i da uživaju u pogledu sa Avalskog tornja.

Podelite vest: