ИЗЛЕТ НА АВАЛИ ПОВОДОМ ДАНА ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ

У оквиру манифестације „Дани европске баштине“, данас је група заинтересованих грађана обишла рудник на Авали „Црвени брег“, изложбу ЈП „Емисиона техника и везе“ и Авалски торањ.

Испред Градске општине Вождовац, која је организатор излета, присутне је повео у обилазак Вук Мирчетић, саветник председника и координатор манифестације. Он је поздравио и позвао све грађане да се одазову и у наредним активностима које ће Општина организовати.

На почетку дана, професор Небојша Виденовић је у изложбеној просторији одржао занимљиво предавање о настанку и раду рудника олова, цинка и сребра „Црвени брег“. Присутни су сазнали, између осталог, да се последња експлоатација руда вршила све до 1953. године, када рудник престаје са производњом, и почиње да се користи за наставу Рударско-геолошког факултета у Београду.

У наставку излета, грађани су обишли торањ на Авали и посетили изложбу ЈП „Емисиона техника и везе“.

Акција је спроведена захваљујући помоћи: Рударско – геолошког факултета, ЈП „Емисиона техника и везе“ и ЈКП „Градско саобраћајно предузеће Београд“.

Због великог интересовања грађана, ГО Вождовац је и другог дана – 23. септембра 2015. године организовала још један излет са истим садржајима.

Посетиоци су имали прилику да прошетају окнима рудника “Црвени брег”, упознају се са функционисањем ЈП “Емисиона техника и везе”, као и да уживају у погледу са Авалског торња.

Поделите вест: