ОДРЖАН ПОМЕН КРАЉУ АЛЕКСАНДРУ I КАРАЂОРЂЕВИЋУ

Градоначелник Београда Александар Шапић, председница Општине Вождовац Бојана Јакшић, представници војске, удружења и грађани положили су данас венце и одали почаст поводом 90. годишњице смрти краља Александра I Карађорђевића код Краљеве чесме у реконструисаном парку у Лисичјем потоку.  Градоначелник је том приликом најавио да ће Скупштини града предложити да Савска улица понесе име нашег краља.

Александар Шапић је истакао да је изузетно важно данас се окупити и одати почаст краљу Александру I Карађорђевићу који је убијен у атентату пре 90 година у Марсеју. Такође je рекао да је убиство Александра I променило ток историје српског народа, а чије се последице осећају и данас.

Градоначелник је додао и да је велика наша срамота што до пре само неколико година овај човек у Београду није имао ни улицу.

“Он још увек нема споменик, за који је донета одлука 2018. године, што је још већа срамота. Зашто та одлука није спроведена већ седам година, ја не знам, али ћу је ја спровести и направићемо споменик. Према мом мишљењу, направљена је још већа срамота када му је додељена улица крајем 2018. године на ободу града, дугачка 50 метара, у насељу Лештане, где се налазе четири нелегалне куће. Покушаћу и то да исправим, а да ли ћу успети, то ћемо да видимо. Мој предлог ће бити да Савска улица понесе име Булевара краља Александра Карађорђевића. То је улица која се улива у улицу његовог прадеде, Карађорђеву. То је булевар који местом и значењем апсолутно одговара историјској важности коју носи краљ Александар I Карађорђевић. Да ли ћу и у томе успети, видећемо. Данас сам вас обавестио о ономе што ћу предложити Скупштини града”, рекао је Шапић.

Председник Удружења „Краљевина Србија” Милош Павковић, обраћајући се присутнима, прочитао је писмо престолонаследника Александра Карађорђевића.

“Девет деценија је прошло од дана који је судбински утицао на даљи ток историје, не само наше земље него Европе и света. Југославија је изгубила великог краља, визионара, онога који је малу државу на удару великих сила и унутрашњих проблема пазио и чувао. Данас се присећамо човека који је водио наш народ кроз нека од најтежих времена у нашој историји. Посебно сам захвалан градоначелнику Шапићу на обнови овог значајног споменика јер Лисичји поток данас представља симбол који морамо бранити и чувати за следеће генерације”, цитирао је Павковић поруку из писма престолонаследника Александра Карађорђевића.

Поделите вест: