OBELEŽENA DEČJA ROMSKA SLAVA TETKA BIBIJA

Pripadnici romske nacionalnosti koji žive u Beogradu, danas tradicionalno slave Tetka Bibiju zaštitnicu dece.

Svečanosti na Voždovcu prisustvovao je poverenik za pitanja Roma GO Voždovac Zvonko Mitrović koji je položio venac na spomenik Tetka Bibiji, kao i brojni Romi sa naše opštine i gosti iz Beograda.

Obeležavanje kulta nekanonizovane svetiteljke počelo je rezanjem slavskog kolača, a nakon toga je slavlje nastavljeno uz posnu trpezu u prostorijama Društva “Rom”.

Prema legendi koja je zabeležena tridesetih godina prošlog veka  Bibija ili Tetka išla je, u vreme kada je vladala kolera, od vrata do vrata kroz jedno selo, sa dva svoja jareta. Niko nije hteo da je pusti u kuću, sve dok nije stigla do vrata jedne siromašne porodice sa šestoro dece. Podelili su sa njom parče hleba, a ona je njihovu bolesnu decu te noći izlečila. Od tada pravoslavni Romi širom sveta slave Bibiju, moleći se tako za zdravlje dece

Svako mesto ili grad ima svoj poseban datum obeležavanja slave, što se objašnjava legendom o Tetkici Bibiji koja je u različite datume stizala u razna mesta i vršila isceljenja. Datumi obeležavanja ove romske slave su, uglavnom, vezani za dane Uskršnjeg posta, pa su i zbog toga pokretni. U nekim sredinama praznik se slavi četiri nedelje pre Velikog petka i određuje se prema Uskrsu.

Podelite vest: