ОБЕЛЕЖЕНА ДЕЧЈА РОМСКА СЛАВА ТЕТКА БИБИЈА

Припадници ромске националности који живе у Београду, данас традиционално славе Тетка Бибију заштитницу деце.

Свечаности на Вождовцу присуствовао је повереник за питања Рома ГО Вождовац Звонко Митровић који је положио венац на споменик Тетка Бибији, као и бројни Роми са наше општине и гости из Београда.

Обележавање култа неканонизоване светитељке почело је резањем славског колача, а након тога је славље настављено уз посну трпезу у просторијама Друштва “Ром”.

Према легенди која је забележена тридесетих година прошлог века  Бибија или Тетка ишла је, у време када је владала колера, од врата до врата кроз једно село, са два своја јарета. Нико није хтео да је пусти у кућу, све док није стигла до врата једне сиромашне породице са шесторо деце. Поделили су са њом парче хлеба, а она је њихову болесну децу те ноћи излечила. Од тада православни Роми широм света славе Бибију, молећи се тако за здравље деце

Свако место или град има свој посебан датум обележавања славе, што се објашњава легендом о Теткици Бибији која је у различите датуме стизала у разна места и вршила исцељења. Датуми обележавања ове ромске славе су, углавном, везани за дане Ускршњег поста, па су и због тога покретни. У неким срединама празник се слави четири недеље пре Великог петка и одређује се према Ускрсу.

Поделите вест: