ОДРЖАНА СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА У ЧАСТ ВОЈВОДИ СТЕПИ СТЕПАНОВИЋУ

И ове године је традиционално одржана свечана академија посвећена славном војводи Степи Степановићу у његовој родној кући у Кумодраж селу.

Венце на споменик Степи Степановићу у центру Кумодража и на спомен плочу у родној кући положили су државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић, чланови Већа Општине Вождовац Драган Животић, Ивана Бањац и Драган Рајић, испред Министарства одбране – Управа за традицију, стандард и ветеране мајор Љубиша Лекић, председник Удружења потомака ратника 1912-1920 Иван Стратимировић и представници Савеза резервних војних старешина Вождовца.

Поводом 11. марта када се навршава 168 година од рођења Степе Степановића на историјске чињенице, важне битке, детињство и школовање Степе Степановића и данас су подсетили државни секретар Зоран Антић, праунук Војводе Степе, Драгиша Степановић, историчар Саша Анђелковић – директор ОШ „Војвода Степа“, ученице ове школе Александра Станковић и Елена Степановић, иначе потомак Војводе Степе – песмама о славном војсковођи, у присуству представника Музеја града Београда, чланова КУД-а „Авалски цвет“ из Пиносаве и великог броја грађана.

„Ако је неко у себи окупио све врлине српског народа и све око себе чинио бољим, онда је то засигурно Степа Степановић. Био је вољени официр који је делио судбину својих војника, јунак Церске битке, војвода који је пробио Солунски фронт, министар војни, командант који никада није повукао наређење и, надасве, скроман човек из народа који се водио паролом “Све за државу”, истакао је секретар Антић.

Поделите вест: