ОБЕЛЕЖЕНО 79 ГОДИНА ОД ОСЛОБОЂЕЊА БЕОГРАДА У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ

Поводом 20. октобра – Дана ослобођења Београда у Другом светском рату, данас су положени венци на Спомен – гробље ослободилаца Београда 1944. године и на Споменик погинулим совјетским ратним ветеранима на Авали, који су настрадали у авионској несрећи 20 година после ослобођења.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић је поводом обележавања 79. годишњице ослобођења Београда у Другом светском рату, рекао да Србија кроз обележавање овог дана потврђује своју историјску опредељеност да буде на правој страни која се бори против неправде.

“Ми овим потврђујемо историјску опредељеност српског народа за антифашизам и антинацизам, јер су управо та два зла, нацизам и фашизам, у току 20. века нашем народу, као и многим другим народима Европе и света, нанели до тада невиђена зла”, изјавио је Селаковић.

Венце су положили министар спољних послова Ивица Дачић, министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић, представници Министарства одбране и Војске Србије, Града Београда и представници амбасада Руске Федерације, Белорусије, Азербејџана и Казахстана, као и  помоћник председника Градске општине Вождовац Милијан Андрић и чланица Већа Дубравка Тадић, делегације СУБНОР-А Србије и удружења грађана.

Помоћница министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Сања Лакић и представници Министарства одбране и Војске Србије, Града Београда, СУБНОР-а Београда, као и представници амбасада Руске Федерације, Белорусије, Азербејџана и Казахстана положили су венце код Споменика страдалим совјетским пилотима на Авали. У име Општине Вождовац венце су положили заменик председника Слободан Симоновић и члан Већа Општине Драган Рајић.

Споменик совјетским ветеранима је подигнут на месту где је погинула делегација високих совјетских официра у авионској несрећи 19. октобра 1964. године, која је долазила на прославу двадесетогодишњице ослобођења Београда. Тога дана у несрећи живот су изгубили начелник генералштаба Сергеј Бирјузов, генерал Владимир Иванович Жданов и још пет чланова делегације Црвене армије, који су са борцима Народноослободилачке војске Југославије учествовали у ослобађању града.

Поделите вест: