МЕЂУНАРОДНИ МЕСЕЦ БОРБЕ ПРОТИВ РАКА ДОЈКЕ 2023. ГОДИНЕ

Поводом обележавања Међународног месеца борбе против рака дојке 2023. године, током октобра Служба за поливалентну патронажу ДЗ „Вождовац“ ће у Кутку здравља (ул. Устаничка 16, у холу код лабораторије) од 7:30 до 09:00 часова давати савете везане за унапређење здравља и подизања свести о значају раног откривања рака дојке.

Омогућени су и превентивни прегледи у “Кућици здравља” од 2. до 8. октобра у периоду од 12:00 до 19:00 часова, локација: угао Саве Машковића и Бебелове бб., а наспрам окретнице аутобуса за подавалска насеља.

Рак дојке представља водећи узрок оболевања и умирања од малигних болести у женској популацији широм света. Према подацима Светске здравствене организације, у свету се годишње региструје око 2.260.000 оболелих жена, док од исте болести сваке године умре преко пола милиона њих.

Управо зато се октобар, као Међународни месец борбе против рака дојке, обележава у многим земљама широм света, како би се скренула пажња на високу распрострањеност ове болести и подигла свест о значају превенције, раног откривања и правовременог започињања лечења особа оболелих од карцинома дојке. Када се открије на време рак дојке је излечив у преко 90% случајева, јер су тада терапијске могућности веће и лечење је ефикасније, чиме се подиже квалитет живота оболелих жена.

Поделите вест: