9. МАРТ – СВЕТСКИ ДАН БУБРЕГА

У организацији Службе за поливалентну патронажу, 09. мартa од 7:30 до 10:00 часова, у Кутку здравља (ул. Устаничка 16, хол код лабораторије) и уобичајено кроз рад у породицама предвиђене су следеће услуге/садржаји:

  • Саветовање о здравим животним стиловима: правилна исхрана, свакодневна физичка активност, одржавање нормалне телесне тежине, избегавање сувишног излагања сунцу, штетност удисања дуванског дима и злоупотреба алкохола и психоактивних супстанци;
  • Подела промотивног материјала везаног за унапређење здравља и превенцију оболевањa;
  • Контрола крвног притиска, пулса, БМИ.

Слоган овогодишње кампање „Будимо спремни на неочекивано, подржимо рањиве“ има за циљ подизање свести о важности правичног приступа у збрињавању хроничних болесника у хитним стањима.  Разорни догађаји, локални (земљотрес, поплаве, рат, екстремне временске прилике) или глобални ( пандемија КОВИД-19),  утичу на функционисање и животне услове заједнице у целини, али и на појединце. Овим поремећајима посебно су погођени они који болују од хроничне болести, јер је могућност приступа одговарајућим дијагностичким услугама и лечењу и нези увелико угрожена. Међу њима су и бубрежни болесници којих је више од 850 милиона широм света. Стога је припрема за неочекиване догађаје од велике важности за бубрежне болеснике.

 

Поделите вест: