VOŽDOVAČKE ŠKOLE PROSLAVILE SAVINDAN

Predsednica Opštine Voždovac IvanaTomić Ilić i funkcioneri Opštine proslavili su danas zajedno sa voždovačkim đacima Svetog Savu- školsku slavu.

„Srećan svima Savindan, neka vam njegova mudrost i snaga budu inspiracija u životu, da ostanete na putu širenja znanja i sticanja obrazovanja koji je Sveti Sava otvorio za sve nas“, rekla je Ivana Tomić Ilić.

Nakon sečenja slavskog kolača u školama su održane priredbe koje su učenici i nastavnici pripremili u spomen na prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja i začetnika obrazovanja u srednjovekovnoj Srbiji.

Po rođenju Rastko Nemanjić bio je srpski princ, a kasnije monah Sava, iguman manastira Studenice, književnik, diplomata i prvi arhiepiskop samostalne Srpske pravoslavne crkve.
Najmlađi je sin velikog župana Stefana Nemanje i brat kralja Stefana Prvovenčanog.

Podigao je manastir Hilandar na Svetoj gori, napisao važna dela srpske književnosti među kojima se nomokanon, pod nazivom Zakonopravilo, smatra prvim ustavom srednjovekovne Srbije.

Kult Svetog Save u narodu je bio veoma jak jer je predstavljao jedinstvenu pojavu princa, monaha, pravnika, učitelja, književnika, čudotvorca, državnika i svetitelja. Zato je turski zapovednik Sinan-paša 1594. godine naredio da se spale  Savine mošti  na Vračaru. Na mestu za koje se veruje da su mošti spaljene podignut je Hram Svetog Save, a dan njegove smrti, 27. januar, proslavlja se kao školska slava.

Podelite vest: