ВОЖДОВАЧКЕ ШКОЛЕ ПРОСЛАВИЛЕ САВИНДАН

Председница Општине Вождовац ИванаТомић Илић и функционери Општине прославили су данас заједно са вождовачким ђацима Светог Саву- школску славу.

„Срећан свима Савиндан, нека вам његова мудрост и снага буду инспирација у животу, да останете на путу ширења знања и стицања образовања који је Свети Сава отворио за све нас“, рекла је Ивана Томић Илић.

Након сечења славског колача у школама су одржане приредбе које су ученици и наставници припремили у спомен на првог српског архиепископа, просветитеља и зачетника образовања у средњoвeковној Србији.

По рођењу Растко Немањић био је српски принц, а касније монах Сава, игуман манастира Студенице, књижевник, дипломата и први архиепископ самосталне Српске православне цркве.
Најмлађи је син великог жупана Стефана Немање и брат краља Стефана Првовенчаног.

Подигао је манастир Хиландар на Светој гори, написао важна дела српске књижевности међу којима се номоканон, под називом Законоправило, сматра првим уставом средњoвековне Србије.

Култ Светог Саве у народу је био веома јак јер је представљао јединствену појаву принца, монаха, правника, учитеља, књижевника, чудотворца, државника и светитеља. Зато је турски заповедник Синан-паша 1594. године наредио да се спале  Савине мошти  на Врачару. На месту за које се верује да су мошти спаљене подигнут је Храм Светог Саве, а дан његове смрти, 27. јануар, прославља се као школска слава.

Поделите вест: