+100%-
ПОЛОЖЕНИ ВЕНЦИ У СПОМЕН ПАРКУ “ЈАЈИНЦИ”

ПОЛОЖЕНИ ВЕНЦИ У СПОМЕН ПАРКУ “ЈАЈИНЦИ”

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас да се Србија залаже за неселективно поштовање међународног права, што значи да је територијални интегритет међународно признатих држава неповредив у случају сваке земље.

Брнабић је, на обележавању Дана сећања на страдање Срба, Рома и Јевреја у Јајинцима, истакла да територијални интегритет не може бити повредив у случају једне земље а неповредив у случају друге.

Она је нагласила да су Повеља Уједињених нација и принципи међународног права чували мир у свету, а да је њихово гажење у случају Србије отворило Пандорину кутију, при чему је селективно тумачење принципа међународног права довело свет тамо где смо данас.

Према њеним речима, у случају наше земље, први пут након Другог светског рата и формирања УН, чији је Србија један од оснивача, брутално и безобзирно су погажени основни принципи УН и међународног права.

Премијерка је оценила да су УН формиране да после два светска рата спрече трећи и спасу човечанство од патњи које доносе ратови, а посебно оних које би донео Трећи светски рат

 

Председница Владе је навела да су изазови са којима се Србија данас суочава страховити и да је притисак који наша земља трпи директно сразмеран степену лицемерја великих сила које нас притискају.

Брнабић је поручила да се Србија не стиди да политику привржену принципима слободе искаже свуда у свету а да је доказ за то и говор председника Србије у Уједињеним нацијама.

Венце на споменик у Јајинцима положили су заменица градоначелника Београда Весна Видовић, председница ГО Вождовац Ивана Томић Илић, начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић, официри Војске Србије, врховни рабин Јеврејске заједнице у Србији Исак Асиел, изасланик патријарха Српске православне цркве, преживели логораши, представници дипломатског кора и породица жртава. Обележавању Дана сећања присуствовали су и потпредседник Владе Небојша Стефановић и министри Томислав Момировић, Дарија Кисић и Новица Тончев, потпредседница Скупштине Србије Сандра Божић.

Поделите вест: