Међународни дан старијих особа 1. октобар

Tема Међународног дана старијих особа Уједињених нација 2022. је „Отпорност старијих особа у свету који се мења“.

Пандемија KОВИД-19 погоршала је постојеће неједнакости, при чему су последње три године интензивирали социо-економске, еколошке, здравствене и климатске утицаје на животе старијих особа, посебно старијих жена које чине већину старијих особа.

Док старије жене настављају да значајно доприносе свом политичком, грађанском, економском, друштвеном и културном животу; њихови доприноси и искуства остају углавном невидљиви и занемарени, ограничени родним недостацима акумулираним током живота. Укрштање дискриминације на основу старости и пола ствара нове и постојеће неједнакости, укључујући негативне стереотипе који комбинују ејџизам и сексизам.

Тема Међународног дана старијих особа (УНИДОП) 2022. служи као обележје и подсетник на значајну улогу старијих жена у превазилажењу глобалних изазова и доприносу њиховим решењима са отпорношћу и снагом.

Препознајући витални допринос старијих жена и промовишући укључивање њихових гласова, перспектива и потреба од кључне је важности за креирање смислених политика за побољшање холистичког одговора на локалне, националне и глобалне изазове и катастрофе, УНИДОП 2022 је позив на акцију и прилику која има за циљ да прихвате гласове старијих жена и покажу њихову отпорност и доприносе у друштву, док промовишу дијалоге о политикама за побољшање заштите људских права старијих особа и препознају њихов допринос одрживом развоју.

Циљеви #УНИДОП2022:

Да се ​​истакне отпорност старијих жена у суочавању са еколошким, друштвеним, економским и доживотним неједнакостима

  • Подићи свест о важности побољшаног прикупљања података широм света, разврстаних према старости и полу
  • Позвати државе чланице, ентитете УН, УН Вомен и цивилно друштво да укључе старије жене у центар свих политика, осигуравајући родну равноправност како је описано у извештају генералног секретара, Наша заједничка агенда

Међународни дан старијих особа прогласила је Генерална скупштина Уједињених нација 14. децембра 1990. године резолуцијом 45/106, да би се нагласила важност осигуравања животне средине која се може прилагодити потребама и способностима становника треће доби.

Поделите вест: