ПОСЕТА САНУ УЧЕНИКА ОШ “МИЛАН Ђ. МИЛИЋЕВИЋ“ У ОКВИРУ „ДАНА ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ“

Ученици и наставници ОШ „Милан Ђ. Милићевић“ ове године обележавају 20. година постојања школе која је добила име академика Српске академије наука и уметности Милана Ђ. Милићевића (Рипањ, 4.јун 1831 Кнежевина Србија – 17.новембар 1908, Београд, Краљевина Србија) који је једно време био и председник ове угледне институције.

У циљу упознавања ученика школе са Српском академијом наука и уметности, њеним оснивањем, друштвеном улогом и значајем, историјатом зграде и Уметничком збирком, те научницима и уметницима који су последњих 180 година били њени чланови, са посебним акцентом на значај академика Милана Ђ. Милићевића, за тридесетак ученика ове школе  Градска општина Вождовац у сарадњи са Председништвом САНУ организовали су данас програм обиласка Академије.

Ученици су са великом пажњом обишли Свечану салу у којој се одржавала Свечана конференција о основним наукама и одрживом развоју у чији рад је укључено више од 60 научника из целог света који су представљали значај основних наука за одрживи развој. За ученике је посебно било занимљиво представљање девет младих научница из Србије које су добиле награду „За жене у науци“.

Захваљујући организованом вођењу, ученици школе обишли су и Архив и Библиотеку САНУ где им је показана рукописна грађа академика Милићевића, затим спомен собе Бранислава Нушића, Милутина Миланковића и Марка Ристића, као и Легат Олге Јеврић.

У занимљивом простору Галерије ликовне и музичке уметности Академије, ђаци су посетили изложбу ерхитекте Николе Добровића. Највише питања упућена стручњаку Академије који је водио ђаке било је везано за истраживања Милана Ђ. Милићевића, књижевника, политичара и етнографа  који је пропутовао готово целу Србију сакупљајући грађу за своја дела. Објавио је преко сто књижевних наслова различите тематике. Главно дело му је „Кнежевина Србија“ из 1876. године.

Овакви сусрети ученика са Академијом корисни су за талентоване и интелектуално радознале ученике који имају прилику да се упознају са уметничким делима из фондова, рукописном грађом која се чува у Архиву и представљању академије као најзначајније научне и уметничке установе у Србији.

Поделите вест: