POSETA SANU UČENIKA OŠ “MILAN Đ. MILIĆEVIĆ“ U OKVIRU „DANA EVROPSKE BAŠTINE“

Učenici i nastavnici OŠ „Milan Đ. Milićević“ ove godine obeležavaju 20. godina postojanja škole koja je dobila ime akademika Srpske akademije nauka i umetnosti Milana Đ. Milićevića (Ripanj, 4.jun 1831 Kneževina Srbija – 17.novembar 1908, Beograd, Kraljevina Srbija) koji je jedno vreme bio i predsednik ove ugledne institucije.

U cilju upoznavanja učenika škole sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti, njenim osnivanjem, društvenom ulogom i značajem, istorijatom zgrade i Umetničkom zbirkom, te naučnicima i umetnicima koji su poslednjih 180 godina bili njeni članovi, sa posebnim akcentom na značaj akademika Milana Đ. Milićevića, za tridesetak učenika ove škole  Gradska opština Voždovac u saradnji sa Predsedništvom SANU organizovali su danas program obilaska Akademije.

Učenici su sa velikom pažnjom obišli Svečanu salu u kojoj se održavala Svečana konferencija o osnovnim naukama i održivom razvoju u čiji rad je uključeno više od 60 naučnika iz celog sveta koji su predstavljali značaj osnovnih nauka za održivi razvoj. Za učenike je posebno bilo zanimljivo predstavljanje devet mladih naučnica iz Srbije koje su dobile nagradu „Za žene u nauci“.

Zahvaljujući organizovanom vođenju, učenici škole obišli su i Arhiv i Biblioteku SANU gde im je pokazana rukopisna građa akademika Milićevića, zatim spomen sobe Branislava Nušića, Milutina Milankovića i Marka Ristića, kao i Legat Olge Jevrić.

U zanimljivom prostoru Galerije likovne i muzičke umetnosti Akademije, đaci su posetili izložbu erhitekte Nikole Dobrovića. Najviše pitanja upućena stručnjaku Akademije koji je vodio đake bilo je vezano za istraživanja Milana Đ. Milićevića, književnika, političara i etnografa  koji je proputovao gotovo celu Srbiju sakupljajući građu za svoja dela. Objavio je preko sto književnih naslova različite tematike. Glavno delo mu je „Kneževina Srbija“ iz 1876. godine.

Ovakvi susreti učenika sa Akademijom korisni su za talentovane i intelektualno radoznale učenike koji imaju priliku da se upoznaju sa umetničkim delima iz fondova, rukopisnom građom koja se čuva u Arhivu i predstavljanju akademije kao najznačajnije naučne i umetničke ustanove u Srbiji.

Podelite vest: