OBILAZAK CRKVE – BRVNARE I AVALSKOG TORNjA U OKVIRU „DANA EVROPSKE BAŠTINE“

I ove godine je vladalo veliko interesovanje građana za obilazak Avale, u okviru manifestacije „Dani evropske baštine“.
Najpre smo obišli crkvu– brvnaru posvećenu Svetom despotu Stefanu Lazareviću. U okviru crkvene porte izgrađen je Muzej sa postavkom istorijata srednjovekovnog grada Žrnova, od Rimskog doba do rušenja. Posetioci su videli jastuče koje je bilo ispod moštiju Svete Petke, kao i epitrahilje sa moštiju Svetog Vasilija Ostroškog i Svetog Nektarija Eginskog. Građane je dočekao mesni paroh o Vlada Vićentijević, koji je govorio o istorijatu mesta na kome je sagrađena crkva – brvnara, kao i o decenijskoj težnji beograđana da izgrade crkvu posvećenu Svetom despotu Stefanu Lazareviću u blizini srušenog srednjovekovnog grada Žrnov. Posetioci su se osvežili u gostoprimnici, gde se služe domaća osveženja za koja nije istaknuta cena, već je reč o dragovoljnom plaćanju.
Posetioci su besplatno obišli Avalski toranj, koji je ponos svih Beograđana i zaštitni znak glavnog grada. Prvi put toranj je pušten u rad 1965. godine i bio je turistička atrakcija generacijama građana stare Jugoslavije, da bi bio srušen u NATO bombardovanju 29. aprila 1999. godine. Posle tri godine obnove, sadašnji toranj je otvoren za posetioce 21. aprila 2010. godine.
Druženje na najzanimljivijoj turističkoj destinaciji u Beogradu nastavljeno je za najmlađe posetioce na terenima za fudbal, odbojku i košarku, kao i u dečijem parku i igraonici sa veštačkom stenom u avalskom kompleksu. Stariji su se odlučili da posete Spomenik neznanom junaku, vajarsko delo Ivana Meštrovića.
Zanimljiv dan na Avali nismo mogli da zaokružimo predviđenim nastupom KUD-ova sa naše opštine na bini ispod Tornja zbog kiše, ali ćemo organizovati za sve zainteresovane posetioce isti koncert u Voždovačkom centru „Šumice“. Datum ćemo objaviti na sajtu opštine.
Podelite vest: