ОБИЛАЗАК ЦРКВЕ – БРВНАРЕ И АВАЛСКОГ ТОРЊА У ОКВИРУ „ДАНА ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ“

И ове године је владало велико интересовање грађана за обилазак Авале, у оквиру манифестације „Дани европске баштине“.
Најпре смо обишли цркву– брвнару посвећену Светом деспоту Стефану Лазаревићу. У оквиру црквене порте изграђен је Музеј са поставком историјата средњовековног града Жрнова, од Римског доба до рушења. Посетиоци су видели јастуче које је било испод моштију Свете Петке, као и епитрахиље са моштију Светог Василија Острошког и Светог Нектарија Егинског. Грађане је дочекао месни парох о Влада Вићентијевић, који је говорио о историјату места на коме је саграђена црква – брвнара, као и о деценијској тежњи београђана да изграде цркву посвећену Светом деспоту Стефану Лазаревићу у близини срушеног средњовековног града Жрнов. Посетиоци су се освежили у гостопримници, где се служе домаћа освежења за која није истакнута цена, већ је реч о драговољном плаћању.
Посетиоци су бесплатно обишли Авалски торањ, који је понос свих Београђана и заштитни знак главног града. Први пут торањ је пуштен у рад 1965. године и био је туристичка атракција генерацијама грађана старе Југославије, да би био срушен у НАТО бомбардовању 29. априла 1999. године. После три године обнове, садашњи торањ је отворен за посетиоце 21. априла 2010. године.
Дружење на најзанимљивијој туристичкој дестинацији у Београду настављено је за најмлађе посетиоце на теренима за фудбал, одбојку и кошарку, као и у дечијем парку и играоници са вештачком стеном у авалском комплексу. Старији су се одлучили да посете Споменик незнаном јунаку, вајарско дело Ивана Мештровића.
Занимљив дан на Авали нисмо могли да заокружимо предвиђеним наступом КУД-ова са наше општине на бини испод Торња због кише, али ћемо организовати за све заинтересоване посетиоце исти концерт у Вождовачком центру „Шумице“. Датум ћемо објавити на сајту општине.
Поделите вест: