“У ПРИРОДУ ПО ЗДРАВЉЕ” – превентивна акција Дома здравља „Вождовац“

Драги Вождовчани,

У циљу превенције хроничних, незаразних болести чији су узричници физичка неактивност, пушење, гојазност, стрес и други фактори позовамо Вас да овај викенд посветите себи и проведете га у придоди.

Дом здравља „Вождовац“ ће у суботу, 21. маја код Авалског торња организовати пункт здравља од 11:00 до 15:00 часова.

На пункту можете преконтролисати ваш крвни притисак, измерити вредности шећера у крви,   измерите пулс и БМИ, урадити ЕКГ мониторинг,     добити савет доктора, урадити тестове “Колико сте физички активни” и “Никотинска зависност”, добити савете о: правилној исхрани, свакодневној физичкој активности, штетности удисања дуванког дима, штетности прекомерне конзумације алкохола и психоактивних супстанци, очувању менталног здравља, избегавању сувишног излагања сунцу, заштити од крпеља. Биће престављена и техника кардио-пулмоналне реанимације – демонстрација на лутки.

Отклањање фактора ризика или њихово значајно смањење представља пример активне заштите здравља, бриге о здрављу и правовремене превенције обољења чију појаву ти фактори убрзавају и појачавају.
Зато размислите, да ли својим начином живота трошите и смањујете резерве здравља и да ли довољно чините да очувате и унапредите своје здравље.

Природа је бесплатан лек који не користимо довољно. Боравак у природи смањује ризик од преурањене смрти, срчаног удара, гојазност, смањује се ниво анксиозности, побољшава се расположење. Људи који више времена проводе у природном окружењу мање су склони депресији, имају нижу концентрацију хормона стреса, нижи пулс и притисак, бољу функцију имуног система, осећамо се боље, смиреније, срећније.

Поделите вест: