VOŽDOVAČKI ĐACI POSETILI SRPSKU AKADEMIJU NAUKA I UMETNOSTI

U okviru manifestacije Dani evropske Baštine na Voždovcu, učenici OŠ „Milan Đ. Milićević“ danas su bili gosti Etnografskog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti, povodom 190-te godišnjice od rođenja jednog od predsednika SANU.

Direktorka Instituta prof. dr Dragana Radojičić je veoma inspirativno govorila o bogatom radu akademika Milana Đ. Milićevića, koji je više od pola veka proveo kao državni činovnik u raznim zvanjima i institucijama. Tokom života se bavio istorijom, pedagogijom i predavaštvom, bio je učitelj, bibliotekar, pisar, sudski praktikant, radio je u ministarstvima i bio državni savetnik.

„Milan Đ. Milićević je bio samouk, ali da je iza sebe ostavio pozamašno delo iz istorije, etnografije i geografije Srbije i Beograda. Radeći svoj činovnički posao on je mnogo putovao i istovremeno je vršio opsežna ispitivanja u narodu, sakupljajući tako građu za svoja dela, kojih je objavio više od 100. Među njima je čitav niz pedagoških i istorijografskih spisa, zapisao o životu i običajima naroda, kao i spisi o manastirima u Srbiji“, rekla je prof. Radojičić.

Govoreći o značaju dela Milana Đ. Milićevića, ona je istakla da su najpoznatiji spisi: „Kneževina Srbija“ (1876.) i dodatak „Kraljevina Srbija“ (1884.).

„Ova istorijsko-geografska dela u kojima je dat prikaz cele ondašnje Srbije sa topografskim podacima, opisom starina i lokalnih predanja sadrže u sebi mnoštvo materijala danas dragocenog za istoriju, istorijsku geografiju i etnologiju. To je opis cele tadašnje Srbije sa topografskim podacima, sa opisom starina i lokalnim sadržajima i sa pričama o glavnim istorijskim ličnostima iz više oblasti. „Kneževina Srbija“, po obimu materijala koji je sakupljen u njoj, predstavlja jedno od najznačajnijih srpskih naučnih dela iz 19. veka.

Treba mu odati priznanje jer je prvi kod nas pokušao da napravi spisak spomenika kulture u Srbiji. Podrazumeva se da on u te svoje spise nije uneo sve ono što je bilo potrebno evidentirati, a „Kneževina Srbija“ je njegovo delo od velikog značaja i za istoriju arhitekture Srbije i Beograda“, zaključila je direktorka Etnografskog instituta prof. dr Dragana Radojičić.

Milan Đ. Milićević rođen je u Ripnju, a zahvaljujući svom predanom istraživačkom radu i posvećenosti nauci bio redovni član Srpskog učenog društva. Neko vreme je bio sekretar, pa zatim predsednik Srpske kraljevske akademije (1896–1899.). Bio je i član Akademije nauka u Petrogradu, Jugoslovenske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu. Odlikovan je Ordenom takovskog krsta i Ordenom Svetog Save.

Nakon predavanja, učenici su obišli Galeriju SANU u kojoj je trenutno postavljena izložba posvećena Jovanu Dučiću, takođe članu Akademije, kojom se obeleževa 150 godina od rođenja „kneza srpskih pesnika“, a zatim su posetili  biblioteku, arhiv Akademije i izložbu odlikovanja.

Članica Veća Opštine Voždovac Andrijana Rusić se zahvalila na pozivu Srpske akademije nauka i umetnosti za saradnju sa Gradskom opštinom Voždovac u okviru koje je relizovana današnja poseta, rekavši da je ona značajna za buduće mlade istraživače, naučnike i književnike koji se nalaze među okupljenim učenicima.

Podelite vest: