ДАН ПОСВЕЋЕН ЈУНАЦИМА ПРВОГ И ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА

У оквиру манифестације Дани европске баштине Општина Вождовац организовала је посету Музеју Бањичког логора који је посвећен успомени на заточенике и жртве нацистичког концентрационог логора из Другог светског рата.

Посетиоци су видели фотографије, личне предмете логораша, оригиналне цртеже, скице и ручне радове који су настали у време заточеништва, међу којима су цртежи Александра Дерока и Милоша Бајића.

Посебно се издваја меморијална сала у којoj je реконструисан амбијент логорашке собе, као и самица у којој су затвореници мучени.

Кроз овај логор је од јула 1941. године до октобра 1944. године прошло на десетине хиљада људи од којих је неколико хиљада стрељано на стратишту у Јајинцима. Тачан број жртава се никада неће сазнати, јер је много документације уништено приликом распуштања логора, а тела су пребачена на друга места. Дан када је последњи затвореник ослобођен био је 5. октобар, те се тај датум се узима за обележавање сећања на Бањички, али и друге логоре у Србији.

Приликом обиласка родне куће војводе Степе Степановића у којој је он рођен 1856. године, посетиоци су имали прилику да виде сталну поставку о његовој војничкој каријери .

Кућа је подигнута средином 19. века у стилу старије моравске архитектуре,  остала је у аутентичним габаритима из времена Степиног рођења, а у дворишту су кош за кукуруз и сламу. Предмети у кухињи илуструју скроман српски дом оног века, а стари и одлично очувани војнички сандук је једини лични предмет који је Степа користио.

Поделите вест: