NACIONALNA KOALICIJA ZA OKONČANjE DEČIJIH BRAKOVA POKREĆE KAMPANjU “Detinjstvo, ne brak”

Kampanja „Detinjstvo, ne brak“, koju pokreće Nacionalna koalicija za okončanje dečijih brakova, ima za cilj da skrene pažnju javnosti i profesionalaca na problem dečjih brakova.

U februaru 2019. godine na inicijativu Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i UNICEF-a osnovana Nacionalna koalicija za okončanje dečjih brakova.

Koalicija predstavlja zajednicu pojedinaca, institucija i organizacija koji zajedno rade na jačanju opcija bezbednog izbora za devojčica, naročito devojčica romske nacionalnosti, da donose vlastitite bezbedne izbore o životu i budućnosti, kao i na osnaživanju žena i muškaraca, roditelja, kao i budućih roditelja, da menjaju postojeću praksu dečijih brakova.

Dečiji i rani brakovi predstavljaju grubo kršenje prava dece, posebno devojčica, zanemarivanje, oduzimanje prava na detinjstvo, obrazovanje, pravilan i potpun razvoj i slobodu izbora, a često je prisutno i zlostavljanje. Ako se sadašnji trend nastavi, 150 miliona devojčica u svetu će stupiti u brak pre navršene 18. godine života u sledećih deset godina, ugrožavajući svoj lični razvoj i blagostanje.

Da bismo pružili istinsku podršku i zaštitu i time aktivno doprinosili okončanju dečijih brakova, potrebno je da se svi uključimo. Zato Koaliciju za okončanje dečijih brakova čine predstavnici ministarstava, institucija, međunarodnih organizacija i organizacija iz Srbije, a Koalicijom kopredsedavaju Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost i NVO Ternipe.

Nacionalna Koalicija za okončanje dečijih brakova vas poziva da uzmete aktivno učešće u našem radu i aktivnostima i time doprinesete ostvarenju zajedničkog cilja – suzbijanju štetne prakse i stvaranju društva u kojem će svi dečaci i devojčice imati jednake uslove da odrastaju, školuju se i razvijaju u skladu sa svojim potrebama i željama.

Kako se možete uključiti u kampanju “Detinjstvo, ne brak”.

 

Fotografija:©UNICEF Srbija/2019/Pančić

Podelite vest: