БУДИТЕ #Генерација Обнове: ОБНОВА ЕКОСИСТЕМА ЗА ЉУДЕ, ПРИРОДУ И КЛИМУ

Светски дан заштите животне средине – 5. јун 2021. године означиће почетак Декаде обнове екосистема (2021 – 2030.). Уједињене нације су позвале појединце, групе, владе, компаније и организације да удруже снаге у глобалном покрету Генерација обнове (#GenerationRestoration), како би се зауставила деградација екосистема и свима осигурала одржива будућност.

Обележавање Светског дана заштите животне средине ове године фокусира се на обнављање екосистема, а главна порука је “Reimagine.Recreate.Restore”. УН програм за животну средину (УНЕП) припремио је приручник за обнављање екосистема како би помогао свима који су заинтересовани да се прикључе покрету Генерација обнове. Приручник садржи практичне савете за конкретне активности, промену личних навика и ширење идеје обнове екосистема у јавности.

“Обнова екосистема подразумева спречавање, заустављање и отклањање штете која им је нанета, како би се природи нешто вратило, а не само од ње узимало. Светски дан заштите животне ове године означава почетак декаде УН-а за обнављање екосистема, која представља глобалну мисију оживљавања милијарди хектара, од шума до обрадивих површина, од планинских врхова до морских дубина”, саопштиле су УН.

Само здрави екосистеми, како се додаје, могу обезбедити средства за живот људи, бити брана климатским променама и зауставити нестајање биодиверзитета.

Губитак екосистема лишава планету природних механизама за апсорпцију CO2, попут шума и тресетишта, у време када човечанство то себи може најмање да приушти. Глобалне емисије гасова са ефектом стаклене баште, како тврди УН, расту узастопно већ три године и планета је на само један корак од од потенцијално катастрофалних климатских промена.

“Појава КОВИД-19 такође је показала колико катастрофалне могу бити последице губитка екосистема јер смо смањивањем природног станишта животиња створили идеалне услове за ширење патогена – укључујући коронавирусе”, навеле су УН.

Извор: balkangreenenergynews.com

Поделите вест: