МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕЦЕ ЖРТАВА НАСИЉА

Уједињене нације су 1983. године прогласиле 4. јун за Међународни дан деце жртава насиља. Према подацима УНИЦЕФ-а , више од 300.000 деце у свету служе као војници, а у више од 40 земаља око милион деце су затвореници . У пет држава изричу се и смртне казне деци. Око 150 милиона деце, испод 15 година старости присиљено је да ради тешке физичке послове и да не похађа школу.

У нашој земљи права детета остварују се у складу са потврђеним међународним уговорима пре свега са Конвенцијом о правима детета, Уставом Републике Србије и бројним законима који регулишу ову материју, као што су нпр. Кривични и Породични закон. Сем тога, Влада Републике Србије је 2005. године донела документ под називом “Национална стратегија за превенцију и заштиту деце од насиља”.

Упркос прокламованим правима, према извештавању УНИЦЕФ-а у Србији, насиље према деци у нашој земљи има бројне облике и јавља се у различитим контекстима, у интимном породичном окружењу, у школама, у институцијама у које се деца смештају ради заштите, у дигиталном простору и у заједници.

 

Поделите вест: