SEĆANjE NA JUNAKE PRVOG SVETSKOG RATA

Potpisivanjem primirja 11. novembra 1918. godine zvanično je okončan Prvi svetski rat, u kojem je Srbija platila nesrazmerno veliku cenu, izgubivši oko 700 hiljada muških glava. Danas  se zajedno sećamo svih žrtava, vojnika, dobrovoljaca, civila, poginulih u bitkama, stradalih na kućnom pragu, umrlih od gladi i hladnoće u albanskim planinama, svih koji su dali živote oslobađajući svoje domove i porodice, oslobađajući celu Srbiju.

Među prvim ratnicima koji su 1914. godine stali na branik otadžbine bio je komandant Druge armije Stepa Stepanović, Voždovčanin.

On je nemerljivo doprineo uspesima srpske vojske i pobedama nad znatno moćnijim neprijateljem. Nakon pobede na Ceru, kada je Stepa unapređen u čin vojvode, usledile su druge velike bitke za oslobođenje zemlje. Posle prelaska Albanije, Stepa je reorganizovao vojsku na Krfu i poveo je na front. Usledile su bitke kod Gorničeva, na Kajmakčalanu i oko Bitolja,  ali najveći uspeh vojvoda Stepa Stepanović postigao je  u probijanju Solunskog fronta.

Ovo je samo deo onoga što je veliki vojskovođa Stepa, učinio za Srbiju, koja ga pamti. Ulice, škole, udruženja nose njegovo slavno ime. Spomenici i spomen – kuće uče nas o slavnom vojvodi.

Mnogo je onih koji su, zajedno sa njim krenuli iz svojih kuća i nisu se vratili. Na Voždovcu, zato, neke ulice nose imena upravo tih boraca, junaka koji su zadužili sva buduća pokoljenja.

Da njih nije bilo – ovo bi danas bila tuđa zemlja.

Podelite vest: