MILUNKA SAVIĆ – SRPSKA HEROINA SA VOŽDOVCA

Sa Voždovca su potekle mnoge značajne ličnosti koje su svojim delima obeležile srpsku i svetsku istoriju. Gradska opština Voždovac negujući svoju istoriju, kulturu i tradiciju redovno organizuje događaje i manifestacije na kojima građani mogu čuti više detalja iz života slavne Milunke Savić, Stepe Stepanovića, Vase Čarapića i drugih ličnosti koji su uvek u prvim borbenim redovima pobeđivali neprijatelje. U organizaciji Opštine održano je predavanje istoričara Miloša Kovića koji je govorio o značaju srpske heroine Milunke Savić, sa posebnim osvrtom na njen celokupni život.

„U rat je otišla da bi sačuvala brata, a nakon rata je uz svoju ćerku odgajala i tri usvojene devojčice, brinula o bratovljevoj porodici i odškolovala blizu tridesetoro dece. To je, posebno u današnjem vremenu važno naglasiti, taj životni stil koji tada, među ženama nije bio neuobičajen“, smatra Miloš Ković. On je istakao da u našem sećanju stoji da je prema njoj učinjen greh jer je ostavljena da živi u siromaštvu. Ali, kako je rekao „važno je naglasiti da tada, 1918. godine nije bilo klasne borbe, nije preovladavalo mišljenje da je neko ko je ratovao imao to i da naplati ili da uđe u nešto tuđe. Ne, ljudi su se tada vraćali na zgarišta svojih kuća“, rekao je Ković.

Prema njegovim rečima, ona je ipak, od države dobila kuću i zemlju u Stepanovićevu, pored Novog Sada, ali je, posle nekog vremena, života i rada, to imanje ostavila svojoj sestri i tako potvrdila da je stalno brinula o drugima. Penzionisala se 1945. godine a do tada je radila u Hipotekarnoj banci, kao spremačica. Morala je da dokaže da nije sarađivala sa okupatorom i pored svih odlikovanja i priznanja.

„Ima raznih svedočenja i sećanja na Milunku Savić, a činjenica je da je nakon pisanja jedne novinarke o tome kako sa ćerkom teško živi u trošnoj kući na Voždovcu, od tadašnjeg gradonačelnika Beograda Branka Pešića dobila na korišćenje stan u naselju Braća Jerković“, kazao je na predavanju Miloš Ković, zaključivši da je Milunka Savić velika heroina Velikog rata, za mnoge srpska Jovanka Orleanka, najodlikovanija žena u istoriji ratovanja.

Predsednica GO Voždovac Ivana Tomić Ilić se sa velikim pijatetom seća svih pobeda Milunke Savić i polaganjem venaca na njen grob, predavanjima i prikazivanjem dokumentarnih filmova o njenom liku i delu, odaje joj najvišu počast i priznanje. Dokaz tome je i planirana obnova kuće u kojoj je Milunka živela. Pokrenuta je i poslata inicijativa Komisiji za spomenike da se postavi i bista sa postamentom. Jedna ulica na Voždovcu nosi njeno ime.

„Naša dužnost je da na buduće generacije prenesemo ko su bili slavni preci koji su živeli na njihovoj opštini. To smo jednim delom i učinili projekcijom filma „Heroina Velikog rata Milunka Savić“ u produkciji RTS-a kada su učenici Osnovne škole Danilo Kiš imali priliku da se upoznaju sa detaljima iz života najodlikovanije žene i ratnice“, rekla je Tomić Ilić.

Podelite vest: