МИЛУНКА САВИЋ – СРПСКА ХЕРОИНА СА ВОЖДОВЦА

Са Вождовца су потекле многе значајне личности које су својим делима обележиле српску и светску историју. Градска општина Вождовац негујући своју историју, културу и традицију редовно организује догађаје и манифестације на којима грађани могу чути више детаља из живота славне Милунке Савић, Степе Степановића, Васе Чарапића и других личности који су увек у првим борбеним редовима побеђивали непријатеље. У организацији Општине одржано је предавање историчара Милоша Ковића који је говорио о значају српске хероине Милунке Савић, са посебним освртом на њен целокупни живот.

„У рат је отишла да би сачувала брата, а након рата је уз своју ћерку одгајала и три усвојене девојчице, бринула о братовљевој породици и одшколовала близу тридесеторо деце. То је, посебно у данашњем времену важно нагласити, тај животни стил који тада, међу женама није био неуобичајен“, сматра Милош Ковић. Он је истакао да у нашем сећању стоји да је према њој учињен грех јер је остављена да живи у сиромаштву. Али, како је рекао „важно је нагласити да тада, 1918. године није било класне борбе, није преовладавало мишљење да је неко ко је ратовао имао то и да наплати или да уђе у нешто туђе. Не, људи су се тада враћали на згаришта својих кућа“, рекао је Ковић.

Према његовим речима, она је ипак, од државе добила кућу и земљу у Степановићеву, поред Новог Сада, али је, после неког времена, живота и рада, то имање оставила својој сестри и тако потврдила да је стално бринула о другима. Пензионисала се 1945. године а до тада је радила у Хипотекарној банци, као спремачица. Морала је да докаже да није сарађивала са окупатором и поред свих одликовања и признања.

„Има разних сведочења и сећања на Милунку Савић, а чињеница је да је након писања једне новинарке о томе како са ћерком тешко живи у трошној кући на Вождовцу, од тадашњег градоначелника Београда Бранка Пешића добила на коришћење стан у насељу Браћа Јерковић“, казао је на предавању Милош Ковић, закључивши да је Милунка Савић велика хероина Великог рата, за многе српска Јованка Орлеанка, најодликованија жена у историји ратовања.

Председница ГО Вождовац Ивана Томић Илић се са великим пијатетом сећа свих победа Милунке Савић и полагањем венаца на њен гроб, предавањима и приказивањем документарних филмова о њеном лику и делу, одаје јој највишу почаст и признање. Доказ томе је и планирана обнова куће у којој је Милунка живела. Покренута је и послата иницијатива Комисији за споменике да се постави и биста са постаментом. Једна улица на Вождовцу носи њено име.

„Наша дужност је да на будуће генерације пренесемо ко су били славни преци који су живели на њиховој општини. То смо једним делом и учинили пројекцијом филма „Хероина Великог рата Милунка Савић“ у продукцији РТС-а када су ученици Основне школе Данило Киш имали прилику да се упознају са детаљима из живота најодликованије жене и ратнице“, рекла је Томић Илић.

Поделите вест: