ŽIVOT SRPSKE HEROINE MILUNKE SAVIĆ

Predavanje istoričara Miloša Kovića koji je govorio o značaju Milunke Savić, sa posebnim osvrtom na njen celokupni život, predstavilo je večeras, srpsku heroinu u jednom drugačijem svetlu.

Profesor Ković je govoreći o Milunki rekao da je, kada se sagleda celokupna priča, Milunka svoj život posvetila drugima.
„U rat je otišla da bi sačuvala brata, a nakon rata je uz svoju ćerku odgajala i tri usvojene devojčice, brinula o bratovljevoj porodici i odškolovala blizu tridesetoro dece. To je, posebno u današnjem vremenu važno naglasiti, taj životni stil koji tada, među ženama nije bio neuobičajen“, smatra Miloš Ković.

On je istakao da u našem sećanju stoji da je prema njoj učinjen greh jer je ostavljena da živi u siromaštvu. Ali, kako je rekao „važno je naglasiti da tada, 1918. godine nije bilo klasne borbe, nije preovladavalo mišljenje da je neko ko je ratovao imao to i da naplati ili da uđe u nešto tuđe. Ne, ljudi su se tada vraćali na zgarišta svojih kuća“, rekao je Ković.

Prema njegovim rečima, ona je ipak, od države dobila kuću i zemlju u Stepanovićevu, pored Novog Sada, ali je, posle nekog vremena, života i rada, to imanje ostavila svojoj sestri i tako potvrdila da je stalno brinula o drugima. Penzionisala se 1945. godine a do tada je radila u Hipotekarnoj banci, kao spremačica. Morala je da dokaže da nije sarađivala sa okupatorom i pored svih odlikovanja i priznanja.

„Ima raznih svedočenja i sećanja na Milunku Savić, a činjenica je da je nakon pisanja jedne novinarke o tome kako sa ćerkom teško živi u trošnoj kući na Voždovcu, od tadašnjeg gradonačelnika Beograda Branka Pešića dobila na korišćenje stan u naselju Braća Jerković“, kazao je na predavanju Miloš Ković, zaključivši da je Milunka Savić velika heroina Velikog rata, za mnoge srpska Jovanka Orleanka, najodlikovanija žena u istoriji ratovanja.

Članica Veća GO Voždovac zadužena za kulturu Andrijana Rusić, se zahvalila profesoru na zanimljivom predavanju napomenuvši da predsednica Opštine Ivana Tomić Ilić, kao prva žena predsednik Voždovca, ima čvrstu nameru da se propusti učinjeni prema Milunki Savić isprave, baš na Voždovcu na kojem je živela.

Predavanje na temu „105 godina od albanske golgote i značaj Milunke Savić koja je učestvovala u tom teškom povlačenju preko Albanije do Krfa“, organizovala je GO Voždovac kao završnicu  manifestacije Dani evropske baštine, na Voždovcu.

Podelite vest: