ЖИВОТ СРПСКЕ ХЕРОИНЕ МИЛУНКЕ САВИЋ

Предавање историчара Милоша Ковића који је говорио о значају Милунке Савић, са посебним освртом на њен целокупни живот, представило је вечерас, српску хероину у једном другачијем светлу.

Професор Ковић је говорећи о Милунки рекао да је, када се сагледа целокупна прича, Милунка свој живот посветила другима.
„У рат је отишла да би сачувала брата, а након рата је уз своју ћерку одгајала и три усвојене девојчице, бринула о братовљевој породици и одшколовала близу тридесеторо деце. То је, посебно у данашњем времену важно нагласити, тај животни стил који тада, међу женама није био неуобичајен“, сматра Милош Ковић.

Он је истакао да у нашем сећању стоји да је према њој учињен грех јер је остављена да живи у сиромаштву. Али, како је рекао „важно је нагласити да тада, 1918. године није било класне борбе, није преовладавало мишљење да је неко ко је ратовао имао то и да наплати или да уђе у нешто туђе. Не, људи су се тада враћали на згаришта својих кућа“, рекао је Ковић.

Према његовим речима, она је ипак, од државе добила кућу и земљу у Степановићеву, поред Новог Сада, али је, после неког времена, живота и рада, то имање оставила својој сестри и тако потврдила да је стално бринула о другима. Пензионисала се 1945. године а до тада је радила у Хипотекарној банци, као спремачица. Морала је да докаже да није сарађивала са окупатором и поред свих одликовања и признања.

„Има разних сведочења и сећања на Милунку Савић, а чињеница је да је након писања једне новинарке о томе како са ћерком тешко живи у трошној кући на Вождовцу, од тадашњег градоначелника Београда Бранка Пешића добила на коришћење стан у насељу Браћа Јерковић“, казао је на предавању Милош Ковић, закључивши да је Милунка Савић велика хероина Великог рата, за многе српска Јованка Орлеанка, најодликованија жена у историји ратовања.

Чланица Већа ГО Вождовац задужена за културу Андријaна Русић, се захвалила професору на занимљивом предавању напоменувши да председница Општине Ивана Томић Илић, као прва жена председник Вождовца, има чврсту намеру да се пропусти учињени према Милунки Савић исправе, баш на Вождовцу на којем је живела.

Предавање на тему „105 година од албанске голготе и значај Милунке Савић која је учествовала у том тешком повлачењу преко Албаније до Крфа“, организовала је ГО Вождовац као завршницу  манифестације Дани европске баштине, на Вождовцу.

Поделите вест: