СЕЋАЊЕ НА ВОЈВОДУ СТЕПУ – ЗАШТИТНИКА И НА НЕБУ И НА ЗЕМЉИ

У родној кући војводе Степе Степановића, у Кумодражу, данас је одржан својеврстан час историје, у оквиру манифестације Дани европске баштине. Градска општина Вождовац и директор Адлигата Виктор Лазић организовали су обилазак спомен – комплекса и предавање којем су присуствовали народни посланик Вук Мирчетић и чланови Већа Општине Вождовац.

Вук Мирчетић се захвалио организаторима Дана евроспке баштине на истрајности и успесима у раду, а посебно председници Општине Ивани Томић Илић на чију иницијативу и залагање је кућа у Кумодражу обновљена 2014. године. Он је пренео најаву председнице, да ће у наредном периоду бити издвојена средства за обнову спомен – комплекса, као и за подршку култури на Вождовцу.

Присутне  је поздравила чланица Већа Општине задужена за културу Андријна Русић рекавши да су „нас окупили љубав и велико поштовање према војводи Степи, који је овде рођен 12. марта 1856. године, у скромном дому, а свој живот сажео је у једну реченицу: „Из народа сам поникао, он ме је начинио оним што сам, морам се покоравати његовој вољи и служити му до последњег даха“.“.

Предавање Виктора Лазића вратило је публику неколико стотина година у назад, а Кумодражом је протутњала Друга армија са војводом на челу, спремана за Колубарску битку.

„Окупили смо се ми овде и да се поклонимо пред великим војсковођом, и пред човеком који је са малом војском бацио империју на ноге. Али таквих војсковођа и таквих победа историја многих миленијума још је запамтила. Али је наше да памтимо нашег бркајлију, нашег мрког добродуха, нашег заштитника и на земљи и на небу. Човека због којег данас овде слободно стојимо и славимо победу уместо окупације“, рекао је Виктор Лазић у свом предавању о војводи Степи.

Након историјског осврта, посетиоци су обишли изложбену поставку у којој се могу видети писма, фотографије и лични предмети Степе Степановића.

Поделите вест: