ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ МИРОСЛАВЉЕВО ЈЕВАНЂЕЉЕ – БОЖАНСКО НАДАХНУЋЕ

У оквиру манифестације „Дани европске баштине“, Градска општина Вождовац вас позива на отварање изложбе  МИРОСЛАВЉЕВО ЈЕВАНЂЕЉЕ – БОЖАНСКО НАДАХНУЋЕу четвртак 1. октобра у 11:00 часова.

Изложба Мирослављево јеванђеље – Божанско надахнуће представља највредније српско покретно добро и осветљава:
– Шта тачно пише у Мирослављевом јеванђељу;
– Јединствену симболику иницијала рукописа – која сведочи о запањујуће широком образовању српских средњовековних илуминатора;
– Непознате догађаје из историјата рукописа – поступке српских владара који су довели до спашавања рукописа;
– Златни факсимил Мирослављевог јеванђеља – највернију могућу копију оригинала, први факсимил у свету који има верну репродукцију осликавања на злату.

У изради Златног факсимила учествовали су развојни тимови највећих светских произвођача штампарских машина (200 штампарских проба обављено је широм света), произвођачи специјалних папира, најбољи књиговесци – рестауратори средњовековних рукописа, шефови рукописних одељења европских библиотека и 300 научника из свих крајева света.
Златни факсимил претпремијерно је представљен у Музеју руских икона у Москви, потом је постао део сталне поставке у Тврђави Голубачки град, а у Општини Вождовац биће светска премијера комплета који чине: факсимил, пратеће књиге, постамент и заштитни ковчег (који је направила Aristo Moderna).

Изложба је до 15. октобра постављена у Свечаној сали ГО Вождовац (Устаничка 53).

Грађани који су заинтересовани за предавање могу се пријавити на: protokol@vozdovac.rs. Посетиоци су обавезни да носе заштитну маску и понесу са собом важећи лични документ!

 

Поделите вест: