PROJEKAT ŠKOLE ,,MILUTIN MILANKOVIĆ“ OSVOJIO PRVO MESTO NA REGIONALNOM KONKURSU

Geološka i hidrometeorološka škola ,,Milutin Milanković“ osvojila je prvo mesto na konkursu Regionalne kancelarije za saradnju sa mladima (RYCO) sa svojim projektom „Glasovi“.

Cilj ovog projekta je da se u srednjim školama u tri zemlje regiona Zapadnog Balkana (Crna Gora, Severna Makedonija, Srbija), putem procesa kreativne drame kao medijuma,  premosti jaz između školske prakse i potreba učenika u stvarnom životu. Odnosno, da se kroz uvođenje kreativnih programa kao redovnih aktivnosti trajno doprinese školama i budućim generacijama učenika.

„U narednih devet meseci, do septembra 2020. godine, učenici, nastavnici i pedagozi iz Geološke i hidrometeorološke škole ,,Milutin Milanković“ iz Beograda, Gimnazije ,,Mirče Acev“ iz Prilepa i Prve srednje stručne škole iz Nikšića, kao i dramski umetnici iz BAZAART-a ostvariće brojne aktivnosti u okviru Projekta, kako bi izgradili međusobno poverenje i poštovanje kao model dobre prakse“, kaže  koordinatorka projekta „Glasovi“ Vesna Vojvodić Mitrović.

Ona ističe da je poseban fokus Projekta  na osnaživanju učenika da prihvate različitosti kao nužnost društvenog života.

„Većina učenika srednjih škola kreće se samo u svom matičnom kulturnom krugu i usvaja vrednosti tog kruga. Usled suženog opsega životnog iskustva, učenici su podložni predrasudama koje šire mediji, porodica, zajednica i šira okolina, te među njima često srećemo povišeni nacionalizam, ksenofobiju, seksizam i slične pojednostavljene stavove“, napominje koordinatorka projekta „Glasovi“.

U okviru aktivnosti biće organizovane kreativne dramske radionice,  kamp za učenike, ekskurzije, izvođenje predstava , stvaranje zbirke tekstova nastalih na radionicama i javne diskusije sa ciljem da se učenici osnaže da argumentovano iznesu svoje stavove.

Stručni seminar za nastavnike i pedagoge, jedna je od aktivnosti koja će takođe biti ostvarena, kako bi kreativna drama kao medij postala deo metodologije u okviru obrazovnog procesa.

Direktor škole „Milutin Milanković“ Nenad Todorović, napominje da će ovim projektom biti obuhvaćen veliki broj učenika i nastavnika, roditelja i ostalih učesnika u srednjoškolskom obrazovanju.

„Očekujemo da će ukupno oko 150 srednjoškolaca i 25 nastavnika biti posredno obuhvaćeno kreativnim programima, dok će do 60 nastavnika proći program obuke. Kroz rad na predstavama, biće obuhvaćeno još 60-ak srednjoškolaca, i ostala publika – oko 300 pojedinaca“, kaže Todorović i dodaje da će saradnja učenika, nastavnika i dramskih umetnika iz Udruženja umetnika BAZAART doprineti oblikovanju inovativnih pristupa nastavnoj praksi i omogućiti da se čuju glasovi učenika, koji treba da postanu samosvesni, angažovani građani.

Podelite vest: