ЧУВАР КУЛТУРНЕ ТРАДИЦИЈЕ ВИКТОР ЛАЗИЋ – ЗАСЛУЖНИ ГРАЂАНИН ВОЖДОВЦА

На свечаној седници Скупштине општине Вождовац,  поводом обележавања славе Општине Свети Андреј Првозвани, почасну титулу заслужног грађанина Вождовца ове године добио је чувар културне традиције, председник и оснивач Удружења „Адлигат“ Виктор Лазић.

Приликом уручења Повеље, педседник Скупштине општине Вождовац  Александар Мирковић је рекао да је Лазић ово јавно признање заслужио као власник и директор два музеја на Бањици – Музеја књиге и путовања и Музеја српске књижевности на Бањици, чиме је дао немерљив допринос развоју српске културе и промоцији Општине.

Захваљујући се на додељеном признању које сматра да није добио само он већ, како је рекао „сви ми“, Виктор Лазић је објаснио да осећа као да га овом наградом Вождовац грли и теши, ставља мелем на рану и коначно потпуно усваја. „Кад ме питају колико дуго се бавим спашавањем културе и књига, ја волим да кажем – само 250 година. Ја сам девета генерација посвећеника српске културе. Наследник сам породичне традиције, породичног спашавања оног највреднијег – нашег идентитета, уметности, књижевности, писане речи“, рекао је Лазић (преузмите цео говор).

Сумирајући резултате године за нама и целокупног заједничког рада, председник Општине Александар Савић изразио је велико задовољство свиме што је постигнуто. „У последњих пет година Општину смо приближили грађанима Вождовца. Реализација иницијатива наших грађана је приоритет. Од 2014. године до данас тешко је издвојити један пројекат којим смо најпоноснији, јер је протеклих година много тога урађено“ – рекао је председник Савић, наводећи нове здравствене станице, месне заједнице, путеве, уређене улазе, прилазе зградама, спортске терене и игралишта и један од најважнијих пројеката – изградњу секундарне канализационе мреже у Јајинцима и Кумодражу.

Одборници Вождовца и ове године су се одрекли надокнаде за рад на свечаној седници.  Прикупљени прилог упућен је Дому здравља „Обилић“ из Прилужја на Косову и Метохији, као хуманитарни прилог за набавку санитетског возила.

Прославу је увеличао Хор музичке школе „Петар Коњовић“ извођењем химне Републике Србије  „Боже правде“ и такозваном незваничном химном – „Востани Сербие“.

Пре свечане седнице руководство Општине происуствовало је  литургији у Храму Светог Преображења Господњег, након које су архимандрит Серафим и свештенство Храма пререзали славски колач и осветили жито у холу Општине,  у присуству општинског руководства, бројних Вождовчана, гостију и општинских службеника. Окупљеним грађанима председник општине Вождовац Александар Савић честитао је славу Светог Андреја Првозваног.

Поделите вест: