DRUGI OKRUGLI STO „PLANSKO OBRAZOVANjE ODRASLIH“ NA VOŽDOVCU

Kako bi se uticalo na smanjenje broja građana bez završene osnovne i srednje škole kojih najviše ima u romskoj populaciji, održan je okrugli sto „Plansko obrazovanje odraslih“ u Mesnoj zajednici „Rakovica selo“. Debata je realizovana u organizaciji Gradske opštine Voždovac, zajedno sa Kancelarijom za nacionalne manjine, Nacionalnom službom za zapošljavanje, DZ Voždovac, ŠOSO „Vožd“, Školom za osnovno obrazovanje odraslih „Đuro Salaj“, Narodnim univerzitetom „Svetozar Marković“ i Centrom za socijalni rad – Voždovac.

Član Veća GO Voždovac za školske i predškolske ustanove Miloš Stojanović smatra da je prvi korak da se napravi spisak građana kojima je potrebno obrazovanje ili neki vid prekvalifikacije. Potom bi škole napravile plan i program održavanja nastave na njima najbližoj lokaciji, npr. mesnim zajednicama. „Ovaj program pored obrazovanja nudi i rešenje u praksi. Kada se građani obrazuju za potrebna radna mesta mi im možemo pomoći u pronalaženju posla, time povećavamo nivo obrazovanja i poboljšavamo standard građana na našoj opštini“, – rekao je Stojanović.

Rukovodilac Nacionalne službe za zapošljavanje – Voždovac, Željka Zelenović Vuković smatra da treba ponuditi adekvatno obrazovanje za posao koji se najviše traži na tržištu. „Mi želimo da građane motivišemo da posle završene osnovne škole nastave i dalje školovanje i zato smo uključili školu „Vožd“ i Univerzitet „Svetozar Marković“. Plan je da ubuduće pozovemo i privrednike koji bi mogli da njima ponude posao u svojim kompanijama i firmama“, – smatra Zelenović Vuković.

Predstavnici ŠOSO „VOŽD“ i Univerziteta „Svetozar Marković“ ponudili su okupljenima formalno i neformalno obrazovanje i svu pomoć koja bi im bila potrebna za ostvarivanje njihovih poslovnih ciljeva. Na Okruglom stolu je bilo reči o pozitivnim primerima iz prakse, ali i pomoći koju bi građani tokom školovanja dobijali. Ovo je nastavak prvog okruglog stola koji je održan u junu.

Podelite vest: