ДРУГИ ОКРУГЛИ СТО „ПЛАНСКО ОБРАЗОВАЊЕ ОДРАСЛИХ“ НА ВОЖДОВЦУ

Како би се утицало на смањење броја грађана без завршене основне и средње школе којих највише има у ромској популацији, одржан је округли сто „Планско образовање одраслих“ у Месној заједници „Раковица село“. Дебата је реализована у организацији Градске општине Вождовац, заједно са Канцеларијом за националне мањине, Националном службом за запошљавање, ДЗ Вождовац, ШОСО „Вожд“, Школом за основно образовање одраслих „Ђуро Салај“, Народним универзитетом „Светозар Марковић“ и Центром за социјални рад – Вождовац.

Члан Већа ГО Вождовац за школске и предшколске установе Милош Стојановић сматра да је први корак да се направи списак грађана којима је потребно образовање или неки вид преквалификације. Потом би школе направиле план и програм одржавања наставе на њима најближој локацији, нпр. месним заједницама. „Овај програм поред образовања нуди и решење у пракси. Када се грађани образују за потребна радна места ми им можемо помоћи у проналажењу посла, тиме повећавамо ниво образовања и побољшавамо стандард грађана на нашој општини“, – рекао је Стојановић.

Руководилац Националне службе за запошљавање – Вождовац, Жељка Зеленовић Вуковић сматра да треба понудити адекватно образовање за посао који се највише тражи на тржишту. „Ми желимо да грађане мотивишемо да после завршене основне школе наставе и даље школовање и зато смо укључили школу „Вожд“ и Универзитет „Светозар Марковић“. План је да убудуће позовемо и привреднике који би могли да њима понуде посао у својим компанијама и фирмама“, – сматра Зеленовић Вуковић.

Представници ШОСО „ВОЖД“ и Универзитета „Светозар Марковић“ понудили су окупљенима формално и неформално образовање и сву помоћ која би им била потребна за остваривање њихових пословних циљева. На Округлом столу је било речи о позитивним примерима из праксе, али и помоћи коју би грађани током школовања добијали. Ово је наставак првог округлог стола који је одржан у јуну.

Поделите вест: