ОБЕЛЕЖЕНО 75 ГОДИНА ОД ОСЛОБОЂЕЊА БЕОГРАДА

Поводом 75 година од ослобођења Београда у Другом светском рату данас су положени венци на Спомен-гробље ослободилаца Београда 1944. године и Споменик црвеноармејцу на Авали.

Венце су положили представници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства одбране, Војске Србије и Града Београда, док је испред Градске општине Вождовац венце положио члан Већа Милијан Стопић.

– Двадесети октобар је посебно значајан датум за Београд. Обележавањем овог датума одајемо  почаст нашим прецима који су својим животима платили ослобађање наше престонице. Млађе генерације подсећамо на то да смо у оваквим ситуацијама увек били на правој страни историје. Иако смо мала земља процентуално смо положили велике жртве – рекао је градоначелник Београда проф. Др Зоран Радојичић на церемонији.

Догађају су присуствовали, и потом полагању венаца на споменик Црвеноармејцу, амбасадор Руске федерације у Београду Александар Боцан Харченко, представници амбасада Белорусије, Азербејџана и Казахстана, као и представници удружења која негују сећање на Народно ослободилачку борбу у Другом светском рату. У церемонији обележавања Дана победе учествовао је и велики број грађана и удружења.

На гробљу ослободилаца Београда које је подигнуто је 1954. године, почивају хиљаде југословенских и совјетских војника погинулих у борбама 1944. године за ослобађање Београда.

Споменик совјетским ратним ветеранима на Авали подигнут је 1965. године у знак сећања на чланове високе совјетске војне делегације настрадале у авионској несрећи на Авали 1964. године, када је њихов авион ударио у врх те планине.

Поделите вест: