OBELEŽENO 75 GODINA OD OSLOBOĐENjA BEOGRADA

Povodom 75 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu danas su položeni venci na Spomen-groblje oslobodilaca Beograda 1944. godine i Spomenik crvenoarmejcu na Avali.

Vence su položili predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva odbrane, Vojske Srbije i Grada Beograda, dok je ispred Gradske opštine Voždovac vence položio član Veća Milijan Stopić.

– Dvadeseti oktobar je posebno značajan datum za Beograd. Obeležavanjem ovog datuma odajemo  počast našim precima koji su svojim životima platili oslobađanje naše prestonice. Mlađe generacije podsećamo na to da smo u ovakvim situacijama uvek bili na pravoj strani istorije. Iako smo mala zemlja procentualno smo položili velike žrtve – rekao je gradonačelnik Beograda prof. Dr Zoran Radojičić na ceremoniji.

Događaju su prisustvovali, i potom polaganju venaca na spomenik Crvenoarmejcu, ambasador Ruske federacije u Beogradu Aleksandar Bocan Harčenko, predstavnici ambasada Belorusije, Azerbejdžana i Kazahstana, kao i predstavnici udruženja koja neguju sećanje na Narodno oslobodilačku borbu u Drugom svetskom ratu. U ceremoniji obeležavanja Dana pobede učestvovao je i veliki broj građana i udruženja.

Na groblju oslobodilaca Beograda koje je podignuto je 1954. godine, počivaju hiljade jugoslovenskih i sovjetskih vojnika poginulih u borbama 1944. godine za oslobađanje Beograda.

Spomenik sovjetskim ratnim veteranima na Avali podignut je 1965. godine u znak sećanja na članove visoke sovjetske vojne delegacije nastradale u avionskoj nesreći na Avali 1964. godine, kada je njihov avion udario u vrh te planine.

Podelite vest: