VOLONTERSKA AKCIJA „HAJDE DA OČISTIMO AVALU“

U volonterskoj akciji „Hajde da očistimo Avalu“, koju je organizovala Američka privredna komora  (AmCham), očišćeno je omiljeno izletište Beograđana i jedna od najposećenijih turističkih tačaka prestonice, avalsko izletište. Tokom akcije očišćene su zelene površine oko Avalskog tornja i reon Šuplja stena, kao i pešačka staza do Avalskog tornja kroz šumu i automobilski put do vrha i nazad.

Cilj sprovedene akcije bio je da  sepodigne svest o ključnim pitanjima životne sredine i ukloni regulatorne prepreke koje se odnose na upravljanje otpadom, cirkularnu ekonomiju i druga goruća pitanja ekološke politike i usklađivanja domaćih propisa sa regulativom EU.

„Naša Avala zavisi samo od nas! Osim čišćenja, cilj današnje akcije jeste podizanje svesti o ključnim pitanjima životne sredine, a jedno od njih je i upravljanje otpadom“– istakla je Andrea Radonjić, predsedavajuća Odbora za životnu sredinu Američke privredne komore.

Čišćenje Avale organizovano je u sklopu aktivnosti Odbora za zaštitu životne sredine Američke privredne komore i realizovan je uz podršku Sekretarijata za zaštitu životne sredine Grada Beograda, u saradnji sa kompanijama članicama AmCham, opštinom Voždovac, Šumskom upravom „Avala“, JKP „Gradska čistoća“, Planinarsko-sportskim klubom Balkan i volonterima.

U fokusu Odbora do 2020. godine su poboljšanje postojećeg sistema upravljanja ambalažnim otpadom, kao i nastavak dijaloga sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine, Agencijom za zaštitu životne sredine i drugim partnerima, sa ciljem jačanja kapaciteta lokalne samouprave u ovoj oblasti.

Podelite vest: