OBILAZAK RODNE KUĆE VOJVODE STEPE STEPANOVIĆA

Dani Evropske baštine na Voždovcu nastavljeni su danas obilaskom kuće u kojoj se 1856. godine rodio slavni srpski vojvoda Stepa Stepanović, u Kumodražu. Kuća je otvorena tokom čitave godine za posetioce, ali je danas nekoliko grupa naših sugrađana posetilo ovo mesto, iz poštovanja prema velikom junaku srpske istorije.

Vodič je upoznao građane sa ratničkom biografijom Stepe Stepanovića, koja je ilustrovana na panoima u unutrašnjosti  njegovog doma isečcima iz knjiga, fotografijama i podacima.

Arčibald Rajs je zapisao da je bio „obožavan i poštovan od cele srpske vojske“. Koliko je bio cenjen i uvažavan govore ukupno 35 odličja –domaćih i savezničkih koja je dobio za zasluge na ratištu kao najcenjenija ličnost svoga doba u Srbiji. Najveći vojskovođa srpske ratne istorije ostaće upamćen po briljantnoj pobedi srpske vojske na Ceru, koja je ujedno bila i saveznička pobeda nad Centralnim silama, zatim u Kolubarskoj bitci i proboju Solunskog fronta.

Kuća je ostala u autentičnim gabaritima iz vremena Stepinog rođenja, a u dvorištu su koš za kukuruz i slamu. Predmeti u kuhinji ilustruju skroman srpski dom onog veka, a stari i odlično očuvani vojnički sanduk je jedini lični predmet koji je Stepa koristio.

Glavna ulica na Voždovcu nosi Stepino ime, kao i osnovna škola i kulturno umetničko društvo u Kumodražu, dok mu je u centru sela postavljen spomenik u prirodnoj veličina. Voždovac se svom vojvodi Stepi svakoga dana odužuje za slavu koju je proneo u svetu za svoj narod i Srbiju.

Podelite vest: