ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ – ПОСЕТА МУЗЕЈУ КЊИГЕ АДЛИГАТ

 У склопу манифестације „Дани европске  баштине“ коју организује Градска општина Вождовац,  јединствени Музеј књиге АДЛИГАТ посетило је више организованих група грађана,  које је кроз 1.200 квадратних метара изложбеног простора провела водич и власник ове Породичне библиотеке  (1882)  Гордана Лазић.

АДЛИГАТ је ризница која садржи Музеј књига и путовања, Музеј српске књижевности, Архив АДЛИГАТА, Дом легата и Биоблиотеку Лазић.

Идеја је у 18 веку потекла од оснивача ове несвакидашње збирке свештеника Михаила Лазића. Кроз генерације, до данашњег дана, потомци обогаћују фонд, који се родио из  вишевековне борбе једне породице за српску културу, борбе за писану реч и образовање, али и за скупљање културног блага других народа.

Посетиоци су се упознали са развитком штампе и писане речи која је забележена на палмином и бананином лишћи, папиру од пиринча, на свили или кожи. Веома је драгоцен Музеј српске књижевности у коме је изложен материјал о српским књижевницима, предмети угледних личности, а највећу вредност представља 30.000 књига са посветама, које се наменски сакупљају.

У фонду се тако могу видети рукописи и документација из личних архива Михаила Петровића Аласа, Исидоре Секулић, Милутина Гарашанина, Уроша Предића, Милована Глишића, Милоша Црњанског. АДЛИГАТ је изложио Легат породице Бешевић са 25 уметничких дела, а ту су и колекције Милића од Мачве и других уметника, као и оригинална писма Милоша Црњанског.

Од највеће вредности су 40 легата значајних личности наше прошлости, од којих највише интересовања изазива заоставштина академика Миодрага Павловића, Дарка Танасковића, Пере Зупца, породице Жигон. Писмо Пупина Тесли, које је недавно постало власништво АДЛИГАТА, је нови и најатрактивнији предмет.

Поделите вест: