DANI EVROPSKE BAŠTINE – POSETA MUZEJU KNjIGE ADLIGAT

 U sklopu manifestacije „Dani evropske  baštine“ koju organizuje Gradska opština Voždovac,  jedinstveni Muzej knjige ADLIGAT posetilo je više organizovanih grupa građana,  koje je kroz 1.200 kvadratnih metara izložbenog prostora provela vodič i vlasnik ove Porodične biblioteke  (1882)  Gordana Lazić.

ADLIGAT je riznica koja sadrži Muzej knjiga i putovanja, Muzej srpske književnosti, Arhiv ADLIGATA, Dom legata i Bioblioteku Lazić.

Ideja je u 18 veku potekla od osnivača ove nesvakidašnje zbirke sveštenika Mihaila Lazića. Kroz generacije, do današnjeg dana, potomci obogaćuju fond, koji se rodio iz  viševekovne borbe jedne porodice za srpsku kulturu, borbe za pisanu reč i obrazovanje, ali i za skupljanje kulturnog blaga drugih naroda.

Posetioci su se upoznali sa razvitkom štampe i pisane reči koja je zabeležena na palminom i bananinom lišći, papiru od pirinča, na svili ili koži. Veoma je dragocen Muzej srpske književnosti u kome je izložen materijal o srpskim književnicima, predmeti uglednih ličnosti, a najveću vrednost predstavlja 30.000 knjiga sa posvetama, koje se namenski sakupljaju.

U fondu se tako mogu videti rukopisi i dokumentacija iz ličnih arhiva Mihaila Petrovića Alasa, Isidore Sekulić, Milutina Garašanina, Uroša Predića, Milovana Glišića, Miloša Crnjanskog. ADLIGAT je izložio Legat porodice Bešević sa 25 umetničkih dela, a tu su i kolekcije Milića od Mačve i drugih umetnika, kao i originalna pisma Miloša Crnjanskog.

Od najveće vrednosti su 40 legata značajnih ličnosti naše prošlosti, od kojih najviše interesovanja izaziva zaostavština akademika Miodraga Pavlovića, Darka Tanaskovića, Pere Zupca, porodice Žigon. Pismo Pupina Tesli, koje je nedavno postalo vlasništvo ADLIGATA, je novi i najatraktivniji predmet.

Podelite vest: