ОПШТИНА ВОЖДОВАЦ ПОСТАЛА ПРИСТУПАЧНА ЗА ГРАЂАНЕ СА ОШТЕЋЕЊЕМ СЛУХА

У Услужном центру Градске општине Вождовац, данас је у оквиру свечаности Моја општина – место за све“, пуштен у рад Индукциони систем за амплификацију говора за грађане са оштећењем слуха. Монтирани амплификатор говорног сигнала на шалтеру омогућиће да сви који имају слушни апарат примају јаснију звучну информацију и могу сами да комуницирају са службеницима, без помоћи других.

Пуштању у рад Индукционог система, поред представника Београдског центра за особе са инвалидитетом који реализује пројекат, присуствовали су Наташа Станисављевић, секретарка Секретаријата за социјалну заштиту, начелник Управе општине Вождовац Марко Денчић и представници полиције, здравства и социјалног рада.

„Ми желимо Град и друштво једнаких шанси за све грађане Београда. Овај уређај служи да помогне како би се лакше разумели, а све услуге које пружа општина Вождовац биле доступније. Вождовац је четврта општина у којој је уређај уведен, а план је да га добију свих 17 општина“ – рекла је градска секретарка, напоменувши да је Град издвојио новчана средства за његово увођење.

Начелник Управе Марко Денчић је навео да најмање што општина Вождовац може да учини јесте да постави уређај који ће особама са оштећеним слухом омогућити да користе услуге као и сви остали грађани, а све у сарадњи са Београдским центром и градским Секретаријатом за социјалну заштиту.

Горан Шеховић, председник Београдског центра за особе са инвалидитетом наводи да грађани који имају слушни апарат новије генерације одмах препознају индукциону петљу, док они са слушним апаратима старије генерације, ова налепница сугерише да је у близини индукциона петља, мали електронски уређај са антенским системом. „Они могу да пребаце преклопник и тада јако добро чују особу која је намењена за први контакт са грађанима. Мислимо да је то врло корисно и битно помагало које није скупо, а има поузданост електронике“ – објашњава Шеховић.

После пуштања у рад Индукционог система, у просторијама Општине одржан је стручни скуп на коме је представљена и промовисана индукциона петља и образовни модул о коришћењу асистивних технологија, у установама које имају потребу за постављањем индукционе петље. Поред стручног скупа, oдржан је и јавни час знаковног језика „Моје руке говоре”,  на коме су деца из обреновачке ОШ „Јефимија“ певала уз знаковни језик, који су тако прближили ширем аудиторијуму.

Поделите вест: