ПОЧАСТ ОСЛОБОДИОЦИМА БЕОГРАДА ПОВОДОМ 74. ГОДИНЕ ОД ОСЛОБОЂЕЊА

Поводом 20. октобра – Дана ослобођења Београда у Другом светском рату, данас су положени венци на Спомен – гробље ослободилаца Београда 1944. године и на Споменик погинулим совјетским ратним ветеранима на Авали, који су настрадали у авионској несрећи 20 година после ослобођења.

Полагањем венаца и интонирањем химни одата је почаст палим борцима Народноослободилачке војске и јединицама Црвене армије. Венце су положили председник Скупштине града Никола Никодијевић, министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Зоран Ђорђевић, делегација Министарства одбране и Војске Србије, представници Субнора Србије, амбасадa Руске Федерације, Азербејџана, Украјине, Белорусије, у име председника Градске општине Вождовац Милијан Стопић, удружења грађана и други.

Делегације су положиле венце и цвеће и на Споменик црвеноармејцу и уписале се у спомен-књигу.

Члан Већа Градске општине Вождовац Милијан Стопић положио је венац и на Споменик совјетским ветеранима на Авали који је подигнут на месту где је погинула делегација високих совјетских официра у авионској несрећи 19. октобра 1964. године, која је долазила на прославу двадесетогодишњице ослобођења Београда од немачког окупатора. Тога дана у несрећи живот су изгубили начелник генералштаба Сергеј Бирјузов, генерал Владимир Иванович Жданов и још пет чланова делегације Црвене армије, који су са борцима Народноослободилачке војске Југославије учествовали у ослобађању Београда. Венце су положили представници Града Београда, амбасада и делегације СУБНОР.

Поделите вест: