POČAST OSLOBODIOCIMA BEOGRADA POVODOM 74. GODINE OD OSLOBOĐENjA

Povodom 20. oktobra – Dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, danas su položeni venci na Spomen – groblje oslobodilaca Beograda 1944. godine i na Spomenik poginulim sovjetskim ratnim veteranima na Avali, koji su nastradali u avionskoj nesreći 20 godina posle oslobođenja.

Polaganjem venaca i intoniranjem himni odata je počast palim borcima Narodnooslobodilačke vojske i jedinicama Crvene armije. Vence su položili predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Zoran Đorđević, delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici Subnora Srbije, ambasada Ruske Federacije, Azerbejdžana, Ukrajine, Belorusije, u ime predsednika Gradske opštine Voždovac Milijan Stopić, udruženja građana i drugi.

Delegacije su položile vence i cveće i na Spomenik crvenoarmejcu i upisale se u spomen-knjigu.

Član Veća Gradske opštine Voždovac Milijan Stopić položio je venac i na Spomenik sovjetskim veteranima na Avali koji je podignut na mestu gde je poginula delegacija visokih sovjetskih oficira u avionskoj nesreći 19. oktobra 1964. godine, koja je dolazila na proslavu dvadesetogodišnjice oslobođenja Beograda od nemačkog okupatora. Toga dana u nesreći život su izgubili načelnik generalštaba Sergej Birjuzov, general Vladimir Ivanovič Ždanov i još pet članova delegacije Crvene armije, koji su sa borcima Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije učestvovali u oslobađanju Beograda. Vence su položili predstavnici Grada Beograda, ambasada i delegacije SUBNOR.

Podelite vest: