NOVI EKSPONATI ZA POSETIOCE MUZEJA „ADLIGATA“

Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „ADLIGAT” sa Banjice, proteklog vikenda je u okviru Dana evropske Baštine, u saradnji sa Opštinom Voždovac, organizovalo besplatne posete Muzeju knjige i putovanja i Muzeju srpske književnosti, koji se nalaze u njegovom sastavu.

Ove godine interesovanje je bilo naročito veliko, sa više desetina zainteresovanih posetilaca. U muzeju su ovom prilikom po prvi put predstavljeni ekskluzivni eksponati sa ostrva Sulavesi iz Indonezije, prsluk od kostiju vodenog bivola, replika kuće plemena Torađa i originalne tau tau figure za grobna mesta tog naroda.

Posetioce su naročito interesovale knjige na različitim materijalima, na primer na bambusu, slonovom izmetu, jestive na pirinču, od najkvalitetnije svile ili sa koricama od kostiju. U Muzeju srpske književnosti pored posveta Branislava Nušića i Laze Kostića, posetioci su se divili i pismu-pesmi Vojislava Ilića Mlađeg kojim moli guvernera narodne banke da mu zaposli sina, nameštaju sa dvora Obrenovića, pismu hajduk Veljka Petrovića, legatima Miodraga Pavlovića, Milovana Danojlića, porodica Bešević i Leko, Petera Urbana…

Podelite vest: