АВАЛОМАГИЈА У КУМОДРАЖУ

У ОШ „Војвода Степа“ из Кумодража, која је покренула пројекат „Аваломагија“, вечерас је одржан Еко сајам и продајна изложба производа малих занатлија из Кумодража – мед, разни биљни мелеми, ручно израђен накит, слике и друго.

Пројекат ОШ „Војвода Степа“ под називом „Аваломагија – раскош природе, узвишеност историје и величанственост културе” бави се промоцијом заштићеног подручја Авале и освешћивањем ученика, родитеља, локалне заједнице о њеним благодетима, лепотама, њеном значају за све грађане који живе на том подручју и културно-историјском значају.

Различитим радионицама, еколошким активностима и едукацијом, овај пројекат требало би да допринесе већој посећености Авале. Циљ је да се код ученика, родитеља и грађана пробуди свест о значају природе која нас окружује и која нам је неопходна за свакодневне активности.

Предео изузетних одлика, Авала, је добила другу генерацију амбасадора, који су претходном обуком у Истраживачкој станици Петница оснажени да се активно укључе у очување природе и промоцију природних и културних вредности свог заштићеног подручја, тако што су по повратку осмислили и реализовали пројекат који ће том циљу допринети.

Основну школу „Војвода Степа“ у овом пројекту представљају ученица  Анастасија Олуић, наставник разредне наставе Катарина Блануша и наставник биологије Виолета А. Дупор, које су уједно и амбасадори заштићеног подручја Авала.

На Еко сајму је вечерас представљен и Еко буквар, а продавао се и водич за Кумодраж на српском и енглеском језику, у коме су представљене културне знаменитости и историјат овог дела Вождовца, док су чланови КУД „Војвода Степа“ били су задужени за културно уметнички део програма.

Манифестацији су присуствовали члан Већа општине Вождовац Милош Стојановић и директорка Предшколске установе „Чика Јова Змај“ Лидија Хутовић.

Поделите вест: