AVALOMAGIJA U KUMODRAŽU

U OŠ „Vojvoda Stepa“ iz Kumodraža, koja je pokrenula projekat „Avalomagija“, večeras je održan Eko sajam i prodajna izložba proizvoda malih zanatlija iz Kumodraža – med, razni biljni melemi, ručno izrađen nakit, slike i drugo.

Projekat OŠ „Vojvoda Stepa“ pod nazivom „Avalomagija – raskoš prirode, uzvišenost istorije i veličanstvenost kulture” bavi se promocijom zaštićenog područja Avale i osvešćivanjem učenika, roditelja, lokalne zajednice o njenim blagodetima, lepotama, njenom značaju za sve građane koji žive na tom području i kulturno-istorijskom značaju.

Različitim radionicama, ekološkim aktivnostima i edukacijom, ovaj projekat trebalo bi da doprinese većoj posećenosti Avale. Cilj je da se kod učenika, roditelja i građana probudi svest o značaju prirode koja nas okružuje i koja nam je neophodna za svakodnevne aktivnosti.

Predeo izuzetnih odlika, Avala, je dobila drugu generaciju ambasadora, koji su prethodnom obukom u Istraživačkoj stanici Petnica osnaženi da se aktivno uključe u očuvanje prirode i promociju prirodnih i kulturnih vrednosti svog zaštićenog područja, tako što su po povratku osmislili i realizovali projekat koji će tom cilju doprineti.

Osnovnu školu „Vojvoda Stepa“ u ovom projektu predstavljaju učenica  Anastasija Oluić, nastavnik razredne nastave Katarina Blanuša i nastavnik biologije Violeta A. Dupor, koje su ujedno i ambasadori zaštićenog područja Avala.

Na Eko sajmu je večeras predstavljen i Eko bukvar, a prodavao se i vodič za Kumodraž na srpskom i engleskom jeziku, u kome su predstavljene kulturne znamenitosti i istorijat ovog dela Voždovca, dok su članovi KUD „Vojvoda Stepa“ bili su zaduženi za kulturno umetnički deo programa.

Manifestaciji su prisustvovali član Veća opštine Voždovac Miloš Stojanović i direktorka Predškolske ustanove „Čika Jova Zmaj“ Lidija Hutović.

Podelite vest: