ОБЕЛЕЖЕНА ДЕЧИЈА РОМСКА СЛАВА ТЕТКА БИБИЈА

Роми Београда обележили су данас славу Рома широм света, Тетка Бибију, а слављу су се традиционално прикључили и Роми са општине Вождовац. Повереник за националне мањине ГО Вождовац Златко Ленхарт положио је венац на споменик Тетка Бибији који се налази у дворишту Друштва “Ром”. Он је присутнима честитао празник и подсетио их да су врата Општине увек отворена за сва питања Рома са Вождовца.

Обележавање култа Тетка Бибије почело је обредним резањем славског колача, а након тога је славље настављено уз посну трпезу у просторијама Друштва.

Роми имају велико поштовање за култ неканонизоване светитељке Бибије која је заштитница деце. Легенда каже да је у време смртоносне болести куге у 17. веку стара жена Бибија пролазила селом водећи јагње са собом. Молила је људе да јој дају уточиште од кише која је лила, али нико није хтео да је прими. На крају села, породица   најсиромашнијих Рома којима је свих седморо деце оболело од куге, поделила је са њом свој сиромашни оброк и дали су јој постељу да преспава. Ујутру су сва деца била излечена. Од тада Тетка Бибију Роми славе као светитељку и доводе своју децу да целивају њену икону у капелици.

Поделите вест: