TRIBINA „PROBLEMI NASELjA STEPA STEPANOVIĆ I NAČIN REŠAVANjA“

Gradska opština Voždovac organizovala je u utorak, 20. februara 2018. godine tribinu na temu: Problemi naselja „Stepa Stepanović“ i način rešavanja, na kojoj su na pitanja građana i članova Udruženja stanara naselja Stepa Stepanović odgovarali  ministar odbrane Republike Srbije Aleksandar Vulin, predsednik opštine Voždovac Aleksandar Savić, predsednik Skupštine GO Voždovac Aleksandar Mirković, član Gradskog veća Dragomir Petronijević, direktor Direkcije za imovinu Republike Srbije Jovan Vorkapić, gradski  sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak, gradski sekretar za saobraćaj Dušan Rafailović, direktor Urbanističkog zavoda Beograda Vesna Tahov,  direktor JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“ Dragan Đorđević, direktor JKP „Zelenilo Beograd“ Slobodan Stanojević i direktor JKP „Gradska čistoća – Beograd“ Miroslav Bogdanović. Organizovanje tribine  je inicirano zahtevom Udruženja stanara naselja Stepa Stepanović.

Direktor Direkcije za imovinu Republike Srbije Jovan Vorkapić, rekao je da je zemljište na kojem je napravljeno Naselje predato na upravljanje Gradu Beogradu, što će olakšati dalje funkcionisanje i komunikaciju sa gradskim preduzećima.

Gradski sekretar za obrazovanje i dečiju zaštitu Slavko Gak, je rekao  da će u ovoj godini biti završen projekat i tehnička dokumentacija za izgradnju drugog vrtića u Naselju, a da će izgradnja početi 2019. godine. On je najavio da će pokrenuti rešavanje  zvučne izolacije u depadansu postojećeg vrtića.

Gak je, na pitanje o izgradnji druge škole u Naselju, odgovorio da prema zakonu nije moguće zidati školu ako u krugu od pet kilometara postoje druge škole koje ne rade punim kapacitetom, kao što je ovde slučaj.

Gradski sekretar za saobraćaj Dušan Rafailović je najavio da će u najskorije vreme biti izvršena  semaforizacija ulaza – izlaza u/iz nasealja u Bulevar Peke Dapčevića i da radovi mogu da počnu u „naredna dva dana“.

Direktorka Urbanističkog zavoda Beograd Vesna Tahov je saopštila  da je ulica koja će otvriti izlaz iz Naselja ka Ulici Vojvode Stepe uvršetna u plan, formirana je u Katastru, čeka se završetak eksproprijacije zemljišta te će u narednih godinu dana izgraditi pristupna saobraćajnica.

Predsednik opštine je obavestio prisutne, da je dobio dozvolu ministra Nebojše Stefanovića, da saopšti prisutnima na tribini da pumpe sa pretakalištem za tečni naftni gas, u naselju definitivno neće biti.

Sa direktorom  JKP „Zelenilo Beograd“ Slobodanom Stanojevićem dogovorena je dinamika čišćenja naselja – jednom nedeljno i obezbeđena direktna komunikacija između USNSS i direktora preduzeća.

Direktor JKP „Gradska čistoća – Beograd“ Miroslav Bogdanović je najavio da će se redovno održavati čistoća u Naselju, kao i da su moguća vanredna pranja ulica. Dogovoren je direktan kontakt između predstavnika Udruženja SNSS i direktora Čistoće, kako bi se kontrolisala dinamika čišćenja.

Predsednik  Skupštine GO Voždovac Aleksandar Mirković, je saopštio da će biti organizovani sastanci sa predstavnicima Udruženja, kako bi otpočela procedura formiranja Mesna zajednice u Naselju sa ciljem da se ceo proces završi do kraja godine.

Na tribini je dogovoreno i da će Opština pokrenuti pitanje filtracije  sa JKP „Beogradske elektrane“, kako bi se smanjio zagađenje vazduha u naselju. Takođe, posebna pažnja će se obratiti proveri kontrole kvaliteta vazduha u naselju usled korišćenja mazuta za potrebe zelenila.

Problem saobraćajnih gužvi koje se stvaraju na izlazu iz naselja prema Kružnom putu biće rešen kada bude izgrađena spoljna magistralna tangenta Borska-Petlja Lasta. Direktorka Urbanističkog zavoda je naglasila da su imovinsko-pravni odnosi na trasi SMT-a rešeni i da se realizacija dela ove sobraćajnice očekuje krajem ove ili početkom sledeće godine.

Ministar odbrane Republike Srbije Aleksandar Vulin je rekao da će problem zapuštene zelene površine koja pripada Vojsci Republike Srbije biti rešen, odnosno da će ista biti očišćena.

Od pitanja prisutnih stanara, aktuelizovani su i problemi funkcionisanja kalorimetara u zgradama, održavanja komunalnog reda lokala itd.

Predstavnik Udruženja zahvalio je Opštini na dobroj volji i saradnji i najavio da  je Organizacioni odbor planiranih protesta odlučio da se otkažu sve planirane aktivnosti, jer na osnovu svega, ima smisla ponovo pružiti ruku saradnje i sačekati realizaciju dogovorenog, što je zajednički interes.

Podelite vest: