ОЕБС ПОХВАЛИО ОПШТИНУ ВОЖДОВАЦ ЗА ЕДУКАЦИЈУ О БОРБИ ПРОТИВ ПОРОДИЧНОГ НАСИЉА

Према броју спровединих акција едукације о борби против породичног насиља и одличној сарадњи са полицијом, Савета за безбедност општине Вождовац је један од најактивнијих савета у Србији, истакла је Марија Матијевић из ОЕБС-а, организације која је својом мисијом подржала и финансирала пројекат превенције насиља.

Општина Вождовај је организовала још једну трибину о насиљу у породици, овога пута у Месној заједници „Бањица”.

Грађани су имали прилику да од стручњака из Полиције, Јавног тужилаштва и Центра за социјални рад сазнају како препознати насиље и колико је важно пружити подршку жртвама насиља у породици, које су најчешће жене и деца.

„Гледаћемо да се прича не зауставити на овим трибинама, јер је ово једна непријатна тема о којој треба да се прича у свим месним заједницама и пренесе да насиље не сме да се трпи, а жртве да се подстакну да га пријаве“ – рекао је Члан Већа општине Вождовац Реља Огњеновић.

Командир Полицијске испоставе Бели поток Милан Милетић је, путем припремљене видео презентације, представио циклични круг насиља и објаснио да насиље мора бити прво препознато да би се зауставило и спречило његово понављање. Истакао је значај оснаживања жртава насиља и важност подршке породице и друштва.

О потресним, али успешно окончаним примерима из своје праксе, говорио је Предраг Миловановић, заменик тужиоца Другог основног јавног тужилаштва, наводећи податак да је у последње време забележен пораст броја пријава насиља у породици.

Милован Перић, командир Полицијске испоставе Бањица навео je статистичке податке према којима је у овој години било 288 поступања полицијских службеника по пријави насиља у породици, од чега је у 64 случаја одређено удаљење насилника, док су у два случаја учиниоци биле жене. На Вождовцу у 2016. и 2017. години није било ни једно убиство.

Према речима руководиоца вождовачког Центар за социјални рад  Драгог Шантића, ова установа путем формираних интерних тимова настоји да константном разменом података са полицијом и другим органима помогне жртвама насиља.

Поделите вест: