НА АВАЛИ ОТПОЧЕЛИ „ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ НА ВОЖДОВЦУ“

Обележавање програма „Дани европске баштине на Вождовцу“ ове године отпочели су на највишој београдској и вождовачкој планини Авали. Поводом манифестације „Дан пешачења у Србији“, планинарски савези Србије и Београда, у сарадњи са Градском општином Вождовац, ЈП „Србијашуме“ и МЗ „Бели поток“  организовали су протеклог викенда акцију „Пешачењем до здравља“ на Авали.  На овај начин, уз учешће планинарских клубова „Авала“, „Авантуриста“, „Дунав“ и „Балкан“, обележена је десетогодишњица проглашења Авале за предео изузетних одлика.

У пешачењу по Авали, учествовало је укупно 611 учесника, од чега 12 основних школа, две средње школе, два факултета и 12  планинарских клубова из целе Србије.

Такође је одржано и оријентиринг такмичење, на коме су учествовала деца из основних школа, распоређена у 17 екипа по 3 члана. На крају програма све екипе учеснице су добиле захвалнице за учешће у акцији.

Најмлађем и најстаријем учеснику као и најмасовнијој основној школи и мајмасовнијем планинарском друштву додељени су пехари и захвалнице, док су победници у оријентиринг такмичењу за прва три места добили заслужене медаље.

На тераси Планинарског дома „Чарапићев брест”, скупу младих планинара и љубитеља Авале, испред Градске општине Вождовац, обратио се Вук Мирчетић. Он је у име председника Александра Савића поздравио све учеснике, нагласивши да Општина акцијом „Пешачењем до здравља“ отвара манифестацију „Дани европске баштине на Вождовцу“, ове године у оквиру обележавања  значајног датума успостављеног 24. децембра 2007. године – десетогодишњицу проглашења наше Авале за предео изузетних одлика.

Поделите вест: