ЗМАЈЕВИ СТИХОВИ КАО ИНСПИРАЦИЈА НОВИМ ГЕНЕРАЦИЈАМА

Једна посебна књига живи свој живот у рукама београдских првака. „Да ти кажем нешто“, збирка песама  чувеног Јована Јовановића Змаја,  коју је током прошле године илустровало много првака, појавила се из штампе. У среду, 7. јуна пред раздраганим првацима школе „Војвода Степа“ у Кумодражу, који су на изложбу ликовних радова и промоцију ове књиге дошли са родитељима, изречено је много дирљивих похвала. Најпре је присутне поздравио директор школе Небојша Животић. Подсетио је да се 80 ученика првог разреда школе подухватило тешког задатка – да стиховима уз које су расле генерације да ново виђење, које је у складу са духом времена, али и емоцијама које су инспирисале децу пре више од једног века. Најбоље радове, који су се нашли у овој књизи, из школе „Војвода Степа“ урадили су Ања Челић, Вања Михаиловић, Елена Азировић и Вук Бакић.

Милош Стојановић, члан Већа општине Вождовац задужен за предшколске и школске установе, у разговору са многобројним родитељима је истакао да је ово дирљив тренутак за многе генерације, јер су деде и бабе, маме и тате садашњих првака одрастали уз Змајеве стихове, који и даље инспиришу најмлађе. „Легендарни песник живи кроз своје вечне стихове које време није прегазило“, рекао је Стојановић.

У програму који су припремили ученици првог разреда школе „Војвода Степа“ чули смо чувене Змајеве песме „Ала је леп овај свет“, „Велика девојка“, „Генерал Аца“, „Гушчар Лака“, „Дете и лептир“ и многе друге. После рецитала, присутни су погледали изложбу радова ученика Школе. Најрадоснији тренутак био је додела збирке песама „Да ти кажем нешто“. Милош Стојановић и представници Банке Бојан Деврња и Душан Дракулић, уручили су свим првацима књигу. На првој страни  песмарице стоји посвета која одлично илуструје дивну намеру свих који су омогућили штампање књиге: „Генерација коју обликује дигитални свет, на тренутак је враћена у време у којем су деца учила истражујући свет на другачији начин“.

Идеја да се најмлађа деца основних школа анимирају да ураде своје прве ученичке радове на стихове Јована Јовановића Змаја потекла је од Сосиете женерал банке у Србији. Пројекат је подржало Друштво учитеља Београда а спроведено је у општинама Палилула, Звездара, Чукарица, Врачар и Вождовац у 51 школи. Најпре су прикупљени најбољи радови на конкурсу који су крајем прошле године били изложени у свечаној сали Градске општине Вождовац, да би жири одабрао по четири најбоља рада из сваке школе који су послужили као илустрација стиховима великог песника.

У акцију осликавања песмарице биле су укључене следеће основне школе на Вождовцу: „Данило Киш“, „Војвода Степа“, „Вук Караџић“, „Васа Чарапић“, „Карађорђе“, „Веселин Маслеша“ и „Змај Јова Јовановић“. Сви прваци који су учествовали у пројекту добиће на поклон песмарицу.

Поделите вест: