ОБЕЛЕЖЕН ДАН ЗАШТИТЕ БИОДИВЕРЗИТЕТА НА ВОЖДОВЦУ

Поводом обележавања дана заштите биодиверзитета у Бајфордовој шуми, ЈКП „Зеленило-Београд“ организовало је предавање за ученике Геодетске школе на тему „Птице Бајфордове шуме“. Предавању су, поред ученика, присуствовали и градоначелник Београда Синиша Мали, члан Већа ГО Вождовац задужен за саобраћај Реља Огњеновић и генерални директор ЈКП „Зеленило-Београд“ Слободан Станојевић.

Градоначелник је окупљенима рекао да је дошао да научи нешто ново од оних који се баве екологијом, а истовремено и да промовише „Зеленило” и шуме Београда како би град био зеленији, хуманији и боље место за живот.

„Из године у годину уређујемо све већи број паркова, садимо све више стабала, а Бајфордова шума је прави мали драгуљ, где станиште има 70 врста птица. Данас смо поставили нове кућице за птице и верујем да је, када водите рачуна о оваквим местима, то исто као када водите рачуна о свом стану. Ми желимо да Београд буде дом за све нас и ово је лепа прилика да покажемо колико бринемо о нашем граду и колико га волимо“, рекао је Синиша Мали.

„Нама пуно значи када имамо овако организоване посете и младе људе који желе да сазнају нешто и развију еколошку свест о очувању природне средине. Највише смо радили у задњем периоду, па тако имамо у сред шуме амфитеатар, сређене стазе, уређено корито Бањичког потока у дужини од око 2 км, све то нам даје подстрек да чувамо и негујемо природу и свет који у њему живи“, рекао је Стојановић.

Након предавања, градоначелник Београда је заједно са ученицима поставио кућице за птице на тачно предвиђена места за то.

Значај Бајфордове шуме је у томе што је настањује већи број врста  птица које не могу да населе типичне градске паркове, па им овај простор омогућује опстанак.На више локација у шуми, постављене су инфо табле са списком птица чије је станиште Бањичка шума, ради едукације посетилаца.

Поделите вест: