СВЕ О МАЛИГНИМ БОЛЕСТИМА НА ОДРЖАНОЈ ТРИБИНИ У ДОМУ ЗДРАВЉА „ВОЖДОВАЦ“

На трибини под називом „Све што до сада нисте знали о малигним болестимакоја је одржана вечерас у препуној сали Дома здравља „Вождовац“, бројни заинтересовани грађани  могли су да поставе питања и сазнају многе одговоре у вези са овим тешким обољењем. Трибину су, у жељи да се подигне свест опште јавности о важности превенције рака, организовали Дом здравља „Вождовац“, Удружење пацијената оболелих од рака дебелог црева и јетре, Градска општина Вождовац и председник Савета за здравство Вождовца др Слађан Тимотијевић, који је на почетку изразио задовољство великом посећеношћу данашњем предавању.

Презентацију о скринингу карцинома грлића материце одржала је др Валентина Андрејић, спец. гинекологије и акушерства, цитолог Дома здравља „Вождовац“. Скупу се обратио и проф. др сц. мед. Владимир Ковчин, онколог, упознавши присутне о начинима превенције, раној дијагностици и савременом приступу у лечењу колоректалног карцинома, док је прим. мр сц. мед. Драгослав Кандић, интерниста – гастроентеролог одржао интерактивну радионицу „Колоноскопија, као златни стандард у скринингу колоректалног карцинома“.

После болести срца и крвних судова, малигни тумори представљају најчешћи узрок оболевања и умирања људи у већини земаља у развоју, па и у Србији. Стога наша земља већ једанаести пут активно у периоду од 22-28. јануара 2017. године учествује у обележавању Европске недеље превенције рака грлића материце, са циљем подизања свести  жена о раку грлића материце и начинима превенције. Општина и Дом здравља „Вождовац“, препознали су значај ове кампање и одржавањем данашње трибине пренели су поруку становништву да је редован преглед код лекара најбоља заштита.

Веома посећеној трибини, испред Градске општине Вождовац је, поред одборника Скупштине, присуствовала и Бојана Радаковић, начелница Управе, која је напоменула да Општина има одличну сарадњу са  Домом здравља „Вождовац“ и увек подржава акције овог типа које доприносе очувању здравља Вождовчана. „Поред тога Општина се, на челу са председником Александром Савићем, потрудила да буде отворена нова Здравствена станица у Јајинцима, као и у насељу Степа Степановић, а све у циљу побољшања услова здравствене заштите наших суграђана“- рекла је Бојана Радаковић.

Поделите вест: