ОСВЕЋЕНИ КРСТОВИ НА ХРАМУ НА АВАЛИ

На Бадњи дан, 6. јануара 2017. године после деценија ишчекивања, освећени су крстови и подигнути на куполу новог храма-брвнаре посвећене Светом Деспоту Стефану Лазаревићу на Авали, у подножју споменика Незнаном јунаку. У присуству изасланика Патријарха српског, чин освећења крстова чинодејствовао је Владика Арсеније, уз саслужење целокупног вождовачког свештенства. Преко минус 15 степени није спречило више од 200 грађана који су са радошћу дошли да присуствују овом чину. Свечаности су као домаћини, присуствовали председник Градске општине Вождовац Александар Савић, председник Скупштине општине Александар Мирковић и чланови Већа  општине Реља Огњеновић и Милош Стојановић, као и члан главног одбора Српске напредне странке и потпредседник ОО СНС Вождовац Ивана Томић, која је својим несебичним залагањем и трудом дала изузетан допринос изградњи овог храма.

Владика Арсеније је у свом обраћању истакао да је овај дан драгоцен за Цркву и верни народ. „У навечерје празника Рођења Спаситеља нашега Господа Исуса Христа, налазимо се под сводовима новоподигнутог храма у славу Св. Деспота Стефана Лазаревића, оснивача Града Београда као српске прстонице. И ево, хвала Богу, да је Град Београд овде на Авали добио овај прелепи храм. Старањем општине Вождовац и добрих људи – приложника, ктитора и свих оних који су себе уградили и најмањом лептом, како се каже у Јеванђељу, у ову светињу, дочекали смо да видимо да је овај храм покривен и данас да освештамо крстове који ће красити куполу овог храма, који смо саградили високо изнад Града Београда и његове околине, на понос и на благослов свих житеља Града Београда и околине.“

Владика Арсеније уручио је Архијерејску грамату председнику Градске општине Вождовац Александру Савићу, коју додељује Његова Светост Патријарх српски Господин Иринеј, “за показану несебичну љубав према светој Православној цркви и на уложеном труду, нарочито за изградњу нове цркве брвнаре посвећене Светом Деспоту Стефану Лазаревићу”.

Захваљујући се на признању, Александар Савић је рекао „Поштовани Владико, драги пријатељи, свети оци, драги грађани, мени је данас част и задовољство што сам овде на Бадњи дан, на најлепши празник српског народа и што коначно после 83 године, на Авалу враћамо крст. Тамјан се шири Авалом, то је велика симболика. Ја се надам да ћемо ми, српски православни народ, уз нашу Цркву на челу са Патријархом Иринејем, све будуће године провести у миру, весељу и задовољству. Да све недаће из прошлости пребродимо. Ова награда је само насловљена на моје име, али она припада свима вама, руководству Општине, свим грађанима Вождовца. У то име да сте ми живи и здрави“.

После освећења, два позлаћена крста постављена су на куполу храма.

Да подсетимо да је Патријарх Иринеј 3. јуна 2015. године служио чин освећења места за темеље цркве и благосиљао напоре верног народа Вождовца који су деценијама исчекивали повратак светиње на месту где је некада био Жрнов град, који је утврдио деспот Стефан Лазаревић. Цркву брвнару пројектовао је ђакон Мирослав Николић, а уз Цркву саграђена је и звонара, палионица свећа и продавница сувенира. Општина Вождовац је дала значајну подршку остваривању ове дугогодишње замисли да се крст поново врати на Авалу одобравањем локације, ажурирањем потребних дозвола и организовањем донаторске вечере на којој су прикупљена средства за подизање храма.

Поделите вест: