OSVEĆENI KRSTOVI NA HRAMU NA AVALI

Na Badnji dan, 6. januara 2017. godine posle decenija iščekivanja, osvećeni su krstovi i podignuti na kupolu novog hrama-brvnare posvećene Svetom Despotu Stefanu Lazareviću na Avali, u podnožju spomenika Neznanom junaku. U prisustvu izaslanika Patrijarha srpskog, čin osvećenja krstova činodejstvovao je Vladika Arsenije, uz sasluženje celokupnog voždovačkog sveštenstva. Preko minus 15 stepeni nije sprečilo više od 200 građana koji su sa radošću došli da prisustvuju ovom činu. Svečanosti su kao domaćini, prisustvovali predsednik Gradske opštine Voždovac Aleksandar Savić, predsednik Skupštine opštine Aleksandar Mirković i članovi Veća  opštine Relja Ognjenović i Miloš Stojanović, kao i član glavnog odbora Srpske napredne stranke i potpredsednik OO SNS Voždovac Ivana Tomić, koja je svojim nesebičnim zalaganjem i trudom dala izuzetan doprinos izgradnji ovog hrama.

Vladika Arsenije je u svom obraćanju istakao da je ovaj dan dragocen za Crkvu i verni narod. „U navečerje praznika Rođenja Spasitelja našega Gospoda Isusa Hrista, nalazimo se pod svodovima novopodignutog hrama u slavu Sv. Despota Stefana Lazarevića, osnivača Grada Beograda kao srpske prstonice. I evo, hvala Bogu, da je Grad Beograd ovde na Avali dobio ovaj prelepi hram. Staranjem opštine Voždovac i dobrih ljudi – priložnika, ktitora i svih onih koji su sebe ugradili i najmanjom leptom, kako se kaže u Jevanđelju, u ovu svetinju, dočekali smo da vidimo da je ovaj hram pokriven i danas da osveštamo krstove koji će krasiti kupolu ovog hrama, koji smo sagradili visoko iznad Grada Beograda i njegove okoline, na ponos i na blagoslov svih žitelja Grada Beograda i okoline.“

Vladika Arsenije uručio je Arhijerejsku gramatu predsedniku Gradske opštine Voždovac Aleksandru Saviću, koju dodeljuje Njegova Svetost Patrijarh srpski Gospodin Irinej, “za pokazanu nesebičnu ljubav prema svetoj Pravoslavnoj crkvi i na uloženom trudu, naročito za izgradnju nove crkve brvnare posvećene Svetom Despotu Stefanu Lazareviću”.

Zahvaljujući se na priznanju, Aleksandar Savić je rekao „Poštovani Vladiko, dragi prijatelji, sveti oci, dragi građani, meni je danas čast i zadovoljstvo što sam ovde na Badnji dan, na najlepši praznik srpskog naroda i što konačno posle 83 godine, na Avalu vraćamo krst. Tamjan se širi Avalom, to je velika simbolika. Ja se nadam da ćemo mi, srpski pravoslavni narod, uz našu Crkvu na čelu sa Patrijarhom Irinejem, sve buduće godine provesti u miru, veselju i zadovoljstvu. Da sve nedaće iz prošlosti prebrodimo. Ova nagrada je samo naslovljena na moje ime, ali ona pripada svima vama, rukovodstvu Opštine, svim građanima Voždovca. U to ime da ste mi živi i zdravi“.

Posle osvećenja, dva pozlaćena krsta postavljena su na kupolu hrama.

Da podsetimo da je Patrijarh Irinej 3. juna 2015. godine služio čin osvećenja mesta za temelje crkve i blagosiljao napore vernog naroda Voždovca koji su decenijama isčekivali povratak svetinje na mestu gde je nekada bio Žrnov grad, koji je utvrdio despot Stefan Lazarević. Crkvu brvnaru projektovao je đakon Miroslav Nikolić, a uz Crkvu sagrađena je i zvonara, palionica sveća i prodavnica suvenira. Opština Voždovac je dala značajnu podršku ostvarivanju ove dugogodišnje zamisli da se krst ponovo vrati na Avalu odobravanjem lokacije, ažuriranjem potrebnih dozvola i organizovanjem donatorske večere na kojoj su prikupljena sredstva za podizanje hrama.

Podelite vest: