NOVI KUMODRAŠKI KIŠNI KOLEKTOR REŠIĆE PROBLEME PREKO 20 HILjADA VOŽDOVČANA

Gradski menadžer Goran Vesić i predsednik Skupštine  opštine Voždovac Aleksandar Mirković obišli su danas radove na izgradnji  prve faze novog kumodraškog kišnog kolektora, na delu od auto – puta do Vitanovačke ulice, koji će biti završen do 1. decembra. Obilasku radova prisustvovali su član Gradskog veća Ivana Tomić i direktor Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju  Beograda Branislav Popović.

Predsednik Skupštine GO Voždovac Aleksandar Mirković je izrazio zadovoljstvo zbog završetka prve faze radova, napominjući da je to jedan korak više u rešavanju problema koji je mučio oko 20 hiljada Voždovčana. On je istakao da je ovaj projekat još jedan u nizu velikih projekata koji opština Voždovac realizuje zajedno sa Gradom Beogradom, sa ciljem da Voždovac učini još lepšim mestom za život.

„Uveren sam da će Gradska opština Voždovac i Grad Beograd nastaviti svoju uspešnu saradnju i na taj način raditi u interesu svih građana opštine Voždovac, da će se rezultati tog rada jasno videti na terenu i da će građani biti zadovoljni”, istakao je Mirković.

Gradski menadžer Goran Vesić rekao je da će izgradnja ove faze novog kolektora omogućiti bolje odvođenje kišnih voda u zoni oko Vitanovačke ulice, gde je pri većim padavinama dolazilo do izlivanja kanalizacije.

Navodeći da je vrednost radova 450 miliona dinara, on je izneo i podatak da je do sada, uz pomoć tunelskih mašina, položeno 565 metara podzemnih cevi prečnika 2,5 metara.

„Cevi su položene na šest metara dubine ispod zemlje i zato građani ne mogu da vide koliko je ovo ozbiljan i zahtevan posao”, istakao je Vesić, dodajući da će novi kolektor odvajati fekalnu i kišnu kanalizaciju što do sada nije bio slučaj.

„Znam da građanima koji žive ovde nije lako da svaki dan gledaju mašine, ali suština je u tome da je ovo za njihovo dobro i da će omogućiti da problem kanalizacije, u ovom delu grada, jednom definitivno rešimo”, naglasio je Vesić.

Osim ove prve deonice koja će biti izgrađena u prvoj fazi, potrebno je izgraditi još dva kilometra novog kolektora, kao i retenziju na poziciji između Kumodraške ulice i naselja Braće Jerković. Za retenziju je u toku rešavanje imovinsko-pravnih odnosa, dok je za još dva kilometra novog kolektora urađen idejni projekat za potrebe izrade plana detaljne regulacije.

Novi kolektor i retenzija služiće za regulaciju kišnih voda, i rešiće postojeće probleme sa odvođenjem kišnih voda i na uzvodnim delovima Kumodraškog sliva. Sama retenzija će skupljati kišne vode iz celog naselja Stepa Stepanović i delova naselja Braće Jerković, a omogućiće i da se planira izgradnja kanalizacije u delovima naselja Padina.

Podelite vest: