КУЛТУРА СЛОВАЧКЕ НА ВОЖДОВЦУ

Изложбу фотографија под називом „Чаробна Словачка“  отворили су данас председник Скупштине градске општине Вождовац Александар Мирковић и Њ.Е. Дагмар Репчекова, амбасадорка Словачке у Србији, у свечаној сали општине Вождовац. Манифестацијом „Култура Републике Словачке на Вождовцу“ коју су организовали Општина, Амбасада Републике Словачке и Словачко културно – уметничко друштво „Херој Јанко Чмелик“ из Старе Пазове настављена је пракса представљања  националних култура на Вождовцу.

Председник Скупштине општине Александар Мирковић рекао је, том приликом, да Општина традиционално организује овакве манифестације. „Веома ми је драго што започињемо нови циклус са Словачком која је осведочени пријатељ Србије и која нам пружа подршку на нашем путу ка Европској Унији, посебно сада када Република Словачка председава Унијом “, изјавио је Мирковић.

„Словаци су на територију Србије дошли пре 270 година, али су очували традицију и преносе је млађим генерацијама, што је реткост и у самој Словачкој“, рекла је амбасадорка Дагмар Репчекова. Поздрављавјаћи присутне она је нагласила да је ова манифестација покушај да се прикажу прошлост и садашњост Словачке. „Изложба фотографија приказује архитектуру пре и након уласка Словачке у Евопску Унију“, казала је Репчекова.

Народна посланица Љибушка Лакатош нагласила је да су Словаци увек активно учествовали у свим политичким и друштвеним дешавањима у Србији, што је случај и данас. Она је указала да су Срби и Словаци  били и остали братски народи који су живели у слози, без конфликата.

Традиционалне песме и игре Словака представили су  Фолклорни ансамбл „Клас“ из Старе Пазове, КУД „Радост“ из Села Раковица, вокални солисти Дарко Ухељи,  Андреа Руман, Ема Кочиш и Мартина Бзовски и инструменталиста  Бранислав Ковач.   У оквиру данашњег програма приказан је и играни филм словачког редитеља Петера Солана „Боксер и смрт. Посетиоци су, такође, могли да се упознају са рукотворинама Удружења жена из Старе Пазове и да пробају традиционална словачка јела.

Поделите вест: