ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ ГРАЂАНА РАКОВИЦА СЕЛА ЗА ПОСТУПАК ОЗАКОЊЕЊА ОБЈЕКАТА

У препуној просторији Месне заједнице „Раковица село“  на Вождовцу, данас је одржана трибинa на тему „Поступак озакоњења објеката“. О овој актуелној теми за коју су многи грађани били веома заинтересовани, говорили су Немања Стајић, секретар градског Секретаријата за послове легализације, заменик секретара Јован Ковачевић и Александар Савић, председник Привременог органа ГО Вождовац.

Бројни присутни грађани насеља Раковица село и оближњих места, имали су прилику да поставе питања и сазнају многе појединости о значају и повољностима који нуди Закон о озакоњењу објеката, усвојен од стране Народне скупштине РС крајем 2015. године. Они су од представника Секретаријата могли да добију детаљније информације о могућностима како да јефтиније и једноставније него претходних година, легализују своје нелегално изграђене објекте.

Александар Савић се на почетку обратио присутнима рекавши да циљ општине Вождовац, да у складу са мерама Владе, у наредном периоду озакони све објекте, а нарочито оне који се налазе у подавалским насељима, где су многе куће грађене без грађевинске дозволе. „Законом који је на предлог Владе донела Скупштина Републике Србије, омогућено је свим грађанима да вишеструко јефтиније и једноставније него претходних година, легализују своје објекте и тако постану свој на своме, а својој деци омогуће да живе нормално у својим кућама. Општина Вождовац ће им помоћи у томе, а ова трибина је један од начина. Такође смо отворили шалтер где грађани могу да пријаве свој нелегални објекат, а већ наредних дана инспектори излазе на терен, обављају сва потребна мерења и то даље иде у процедуру озакоњења. Премијер Вучић је решио да се ово питање коначно трајно реши, а ми ћемо све предузети да то и остваримо“ – поручио је Савић.

Градски секратар Немања Стајић је одговарајући на бројна питања грађана објаснио колико су сада смањене таксе за озакоњење, као и процедура подношења неопходних докумената.Власници кућа и станова ће морати да плате таксу у односу на величину објекта који намеравају да легализују. За куће и станове до 100 квадратних метара, такса је 5.000 динара, а за објекте до 200 квадрата 15.000 динара. Власници објеката до 300 квадрата ће плаћати 20.000 динара, а они који желе да легализују грађевину која има до 400 квадратних метара на име таксе треба да издвоје 50.000 динара“ – рекао је Стајић. Он је пoзвао све грађане који имају питања или проблем, да дођу сваког радног дана од 7:30 до 15:30 часова у Секретаријат за легализацију, у Улицу краљице Марије 1, 15. и 16. спрат, где ће добити све потребне одговоре.

Поделите вест: